Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl & Ne Zaman Verilir? - Petizone
Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi

Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl & Ne Zaman Verilir?

İçindekiler

Eve yeni bir kedi geldiğinde yaşanan en büyük sıkıntıların başında tuvalet gelir. Yetişkin kediler genellikle tuvaletlerini toprağa yapmaya alışık olduklarından evdeki kum kabını bulmakta zorlanmazlar. Ancak henüz annelerinden tuvalet eğitimi almamış olan yavru kediler için durum çok daha farklıdır ve ek çaba gerektirebilir. Tuvalet alışkanlığı kediden kediye değişmekle birlikte, temiz ve hijyenik bir ortama sahip olmak için kedinize gerekli eğitimi vermeniz gerekir. Peki kediye tuvalet eğitimi nasıl verilir ve ne kadar sürer?

Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlamalı?

Kediler, normal şartlarda hayatta kalmak için gerekli yetileri yavruluk döneminde annelerinden öğrenirler. Annenin yavrunun poposunu yalayarak dışkılamaya yardımcı olması tuvalet eğitiminin başlangıcı kabul edilir ve ortalama 3 haftalık yavru kediler kendi başlarına tuvaletlerini yapabilirler. Ancak erken yaşta sahiplenilen kediler, anne yanında olsa bile evdeki kum kabını bulmakta zorlanabilir. Tek başına yürümeyi ve tuvaletini yapmayı öğrenen bir kedide tuvalet eğitimi 1 ayın sonunda başlatılabilir. Bu süreçte doğru bir kum kabı seçmek tuvalet alışkanlığının daha hızlı kazanılmasına yardımcı olacaktır.

Yavru kedi tuvalet eğitimi için kum kabı tercihi şu şekilde yapılmalıdır:

  • Kum kabı boyutları çok büyük olmamalı ve kolay giriş çıkış sunmalıdır.
  • Yavru kedi sayısı birden fazla ise büyük bir kum kabı tercih etmek yerine, birden fazla orta veya küçük ebatlı kum kabı kullanılmalıdır.
  • Kum kabı yaşam alanına yakın olmalı ancak içme suyu ve mama kabının yanında bulunmamalıdır. 

Kum kabının yanı sıra kum seçiminin de doğru yapılması gerekir. Genellikle kedinin canını acıtmayan, çok büyük ve keskin taneli olmayan topaklanır kumlar eğitim için en uygun olanıdır. Aynı zamanda bu kumlar eve fazla dağılmadığından hijyen açısından da avantajlıdır. Ancak kum tercihinin kedinin rahatına bağlı olarak yapılması daha doğrudur. Bazı kediler topaklanır olmayan ve fazla kokmayan kumlarda daha konforlu hissedebilir. 

Kediye Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Kediler, doğaları gereği titiz canlılardır ve tuvaletlerini yaptıktan sonra üzerini kapatarak gizlemek isterler. Kum kabı dışında evdeki başka bir yere tuvalet yapmak kediye kendini rahat hissettirmez, dolayısıyla eve yeni gelen kedilere tuvalet eğitimi vermek fazla zor değildir. Yetişkin veya yavru kedi tuvalet eğitimi genel olarak birbirine benzer fakat bazı önemli noktalara dikkat etmek sürecin fazlasıyla hızlandırılmasına yardımcı olabilir. Eğitim esnasında dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar şunlardır:

  • İlk önce evdeki kedi sayısı, kedi yaşı ve alışkanlıklarına uygun bir kum kabı ile kumu tercih edilmeli; kum kabı evin doğru yerine yerleştirilmelidir. Kediler, mahremiyetine düşkün canlılar olduklarından tuvaletin fazla gürültülü bir alanda bulunmaması gerekir. Koku yetenekleri gelişmiş olan kediler, mama ve su kabının yanındaki tuvaleti de kullanmak istemeyeceklerdir.
  • Yavru kediler, tuvaletlerini yetişkin kediler kadar uzun süre tutamayabilirler. Özellikle sabah ilk uyandıktan sonra kum kabına gitmeleri gerektiğini bilseler bile kimi zaman yeterince hızlı hareket edemeyebilirler. Bu nedenle kum kabı yerini mutlaka kedi günlük alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak ayarlamanız ve tercihen uyandıktan sonra rahat erişebileceği bir bölge belirlemeniz önerilir.
  • Tuvalet eğitiminin 1 aydan büyük olmak koşuluyla, kedi eve ilk geldiği an başlatılması önerilir. Yeni gelen bir kediyle vakit geçirdikten sonra onu mamanın bulunduğu alana götürebilir, sonrasında kum kabı ile tanıştırabilirsiniz. Tercihen beslenmeden birkaç dakika sonra kum kabına götürdüğünüz bir kedi, buraya içgüdüsel olarak koku bırakmak isteyecek ve tuvaletini yapacaktır.
  • Tuvalet alışkanlığı genellikle 1-2 denemeden sonra kalıcı hale gelir fakat kimi kediler için benzer adımları daha uzun süre tekrarlamanız gerekebilir. Bu süreç, ne kadar uzun ve zor olsa da kedinize asla kötü davranmamanız ve kızmamanız gerekir. Aksi halde kedi, yeni gelip alışmaya çalıştığı bir ortamda daha fazla strese girecek ve tuvaletini gerektiği gibi yapamayacaktır.

Bunların yanı sıra tuvalet temizliğine de özen göstermeniz gerekir. Kediler oldukça titiz canlılardır ve temizlenmeyen, pis kokan bir kum kabına girmek istemezler.  Kedinizdeki tuvalet alışkanlığını kalıcı hale getirmek için onun konforunu düşüren durumlardan kaçınmalı ve kum kabını düzenli aralıklarla temizlemelisiniz. Ayrıca kabın içinde yeterli kum olduğunu kontrol etmeli, kumu tek bir alana dökmek yerine zemine eşit şekilde yaymayı tercih etmelisiniz. Birden fazla kedinin aynı kum kabını kullanması pek tercih edilen bir durum olmasa da böyle bir durum söz konusu ise kum temizliği sıklığını artırmayı da unutmamalısınız. 

Tuvalet Eğitimi Kaç Gün Sürer?

Her kedide tuvalet eğitimi farklı bir seyir izler, kimi kediler eve ilk geldikleri anda zorlanmadan kum kabının yerini kendi başlarına bulurken kimileri için ekstra çaba harcamak gerekebilir. Ancak ortalama 1 aydan büyük kedilerde başlatılan tuvalet eğitimi 1-2 hafta gibi oldukça kısa bir süre içinde sonuç vermeye başlar ve kedide kalıcı bir alışkanlığa dönüşür. Evde annenin ve diğer yavruların bulunması çoğu zaman teşvik edici bir durumdur ve eğitimin daha hızlı tamamlanmasını sağlayabilir. Ancak her kedide algılama ve öğrenme yetileri farklıdır, ayrıca kum kabının yeri, boyutları ve kum seçimi de tuvalet eğitimini kolaylaştıran faktörler arasındadır. Bu nedenle kedinize tuvalet eğitimi verirken en sağlıklı ve doğru tercihleri yapmak için veterinerinize danışabilirsiniz.

Bu Gönderi Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Paylaşılanlar

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız
Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?
Kedilerde Karma Aşı
Kedilerde Karma Aşı Neden Önemlidir?
kopekler-kac-gunde-dogurur
Köpekler Kaç Günde Doğurur?
Kedilerde Ateşlenme
Kedilerde Ateşlenme: Kedilerin Ateşi Nasıl Düşer?
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Kedilerin Çıkardığı Sesler
Kedilerin Çıkardığı Sesler Ne Anlama Gelir?
Kedilerde Gebelik
Kedilerde Gebelik Süreci ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Kedilerde Kızgınlık Dönemi
Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Kedilerde Depresyon Belirtileri
Kedilerde Depresyon: Belirtileri, Tanıma ve Tedavi Yöntemleri
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?

Son Paylaşılanlar