Yavru kediler dünyaya ilk geldiklerinde oldukça hassas yapıdadırlar ve özel ilgi ile bakıma muhtaç olurlar. Vücut ve kas gelişiminde en önemli etkenlerden olan beslenme ilk 2 ay zengin besin değerine sahip anne sütü ile sağlanır. Bu süreçte yavrunun anneden ayrı kalması durumunda ise anne sütüne eşdeğer besin maddelerinin kullanılması, sonraki dönemde yeterli bir beslenme tablosunun oluşturulması ayrıca önemlidir. O halde, yavru kedi ne yer ve ne kadar mama ile beslenir, incelemeye başlayalım.
Yavru Kediler Ne Yer?
Yavru kediler, düzenli ve doğru beslenme ile son derece hızlı büyürler. Ancak özellikle ilk 8 haftalık dönemde beslenmenin anne sütü ile sağlanması ve yeterli olması hayati önem taşır. Bu nedenle kedi sahiplenmenin de bebeğin anne sütünden kesilmesinden sonra olması önerilir. Bununla birlikte annesi ölen veya annesinden ayrı kalan yavru kedilerde bu ihtiyaç, anne sütü gibi zengin besleyiciliği olan süt tozları ile dengelenebilir. Aynı evre için beslenme aralığı 2-3 saat olarak ayarlanmalı, yavrunun çiğneme ve beslenme alışkanlığını daha kolay kazanması amacıyla kedi biberonlarından veya eldivenlerinden faydalanılmalıdır.
Yaklaşık 8 hafta böyle beslenen yavru kediler yavaş yavaş yaş ve kuru mamaya alıştırılabilir. Bu noktada kediye verilen mamanın özel olarak yavru kedi ürünleri arasından seçilmesi ve asla yetişkin kedi maması olmaması gerekir. Çünkü tıpkı insanlarda olduğu gibi, kedilerde de mide ve sindirim sisteminin gelişimi birkaç ay içinde tamamlanır. Dolayısıyla yavru kediyi yetişkin kedi maması ile beslemek çeşitli sindirim problemleri yaşamasına sebep olabilir, ayrıca yetişkin mamaları yavrunun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat ve yağ asitlerini karşılama konusunda da yetersizdir. Bu nedenle sanılanın aksine, yavru kediye yetişkin maması vermek sağlıklı veya besleyici bir seçenek değildir.
Yavru Kedilerin Alması Gereken Besinler
3 ayını dolduran yavru kedilerde süt dişleri ve sindirim sistemi büyük ölçüde gelişir. Bu süreçte kedinin gelişimine destek olan besinleri aldığından emin olmak için yavru kediye ne verilir öğrenmeniz faydalı olabilir. Kediler genel olarak etobur canlılardır ve bu durum yavru kediler için de geçerlidir. Bu nedenle kuru mama ağırlıklı beslenen bir kedinin öğünlerine gerekli protein desteğini eklemek gerekir. Ancak sindirim sistemi ve mide hala hassas olduğundan, kediye verilen etin mutlaka iyi pişmesi ve baharatsız olması dikkat edilmesi gereken bir konudur. Nitekim çiğ, az pişmiş veya baharatlı et tüketen yavru kedilerde bakteri ve solucan gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açan zararlı parazitler oluşabilir. Kimi zaman çiğ et sebebiyle kanlı ishal gibi hayati risk taşıyan hastalıkların gelişme ihtimali de vardır.
Anne sütünden kesilen bir kediyi evde hazırlanan yemeklerle beslerken de bu öğünlerin günün %10’unu geçmemesine dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca benzer şekilde evde pişen yemeklerin kedi güvenliği için risk teşkil etmemesi, aşırı baharatlı veya çiğ olmaması önemlidir. Genel olarak yavru kedilerin yiyebileceği besinler şu şekilde sıralanabilir:
- Baharatsız ve iyi pişmiş et
- Pişmiş yumurta
- Sarımsak ve soğan hariç haşlanmış sebzeler
- Tuzsuz ve baharatsız pirinç, ekmek, erişte, patates gibi zengin nişasta besinleri
- Yağsız tuzsuz patlamış mısır benzeri gıdalar
- Portakal ve üzüm dışındaki taze meyveler
- Yavru kediler için üretilen kuru ve yaş mamalar
Kedilere ekstra protein ve mineral desteği sağlamak için yavru kedi mamalarına ek olarak verilen besinlerin, günde maksimum 1 yemek kaşığı olması gerekir. Her kedinin hassasiyeti farklı olduğundan kedinize evde pişirilen bir yemek verdikten sonra ondaki olası alerjik semptomları izleyerek de onun için en sağlıklı beslenme planını oluşturabilirsiniz.
Yavru Kediler Ne Yemez?
Yavru kedilerin beslenmesinde yapılan bazı temel yanlışlar, kedinin sağlığı üzerinde ciddi risk teşkil edebilir. Bu nedenle annesinden ayrılan veya sütten kesilen bir kedinin beslenme planını hazırlarken aşağıdaki zararlı gıdaları ve kediler üzerindeki olası etkilerini öğrenmeniz önerilir:
- İnek sütü ve diğer süt ürünleri; yavru kedi tarafından gerektiği gibi sindirilemez ve bu nedenle ishal, karın ağrısı gibi şikayetlere yol açar. Dolayısıyla yavru kedilere inek sütünün yanı sıra; inek sütü ile elde edilen peynir ve yoğurt gibi besinler verilmemeli, bebek sadece anne sütü ve kedi süt tozu ile beslenmelidir.
- Çiğ et; içinde zararlı bakteri ve parazit bulundurduğundan kedide ciddi sağlık riskleri doğurabilir.
- Çiğ balık; tıpkı çiğ et gibi bakteri ve parazit hastalıkları açısından risklidir, bu nedenle yavru kediye verilecek balık eti mutlaka iyi pişmiş olmalıdır.
- Çiğ yumurta; yavru kedilere asla verilmemesi gereken besinler arasındadır çünkü içinde B vitamini eksikliğine ve E.coli tipi üriner sistem hastalıklarına sebep olabilecek bakteriler bulundurur.
- Ton balığı; besleyici ve yararlı bir gıda değildir. Aşırı tüketildiğinde mesane ve alt idrar yollarında iltihaba sebep olabileceği gibi kalsiyum yetmezliğine de yol açabilir.
Bunların yanı sıra; yavru kedilerin ve yetişkin kedilerin soğan, sarımsak, kahve, kuru üzüm, kakao ve çikolata gibi besinlerden de uzak durması gerekir.
Yavruluktan yetişkinliğe geçiş evresinde yavrunun gelişimi için gerekli besinleri doğru kaynaklardan alması, her kedi sahibinin bilmesi gereken bir konudur. Bu nedenle yeni doğmuş kesi nasıl beslenir konusuna veteriner hekiminizle birlikte karar vermeniz, kedinin ihtiyacına en uygun vitamin, mineral ve protein takviyelerini almasına çok daha fazla yardımcı olacaktır.