Köpeklerin en karakteristik davranışlarından birisi de ulumalarıdır. Yaşlarından, karakterlerinden ya da cinslerinden bağımsız olarak her köpekte uluma görülür. Bazı köpekler bunu çok sık yaparken bazı köpekler ise nadiren gerçekleştirir. Köpeklerin neden uludukları günümüzde hala net bir şekilde bilinemese de genel kanı atalarından onlara kalan genetik miras olduğu yönündedir. Diğer bir yandan köpeklerin ulumayı bir iletişim aracı olarak kullandıkları da bilinmektedir.
Köpekler Neden Ulur?
Köpeklerin uluma davranışının altında birçok farklı neden bulunmaktadır. Bunların temeli ise diğer köpeklerle ve sahipleri ile iletişim kurma şekillerinden birisi olmasıdır. Köpeklerin ulumalarının en sık nedenlerini ise şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır.
İlgi Çekmek İçin
Köpeklerin atalarından aldıkları genetik bilgilerden birisi de insanların köpeklerin yüksek sesle ulumalarına anında reaksiyon göstermeleridir. Bu sebeple köpekler insanların ilgisini çekmek için bazı zamanlarda ulumayı tercih etmektedir. Eğer bu davranışları pekiştirilirse sahiplerinin ilgileri istedikleri her an ulumaya başlayabilirler. Köpeklerde ki ulumanın pekiştirilmemesi için ise uluduklarında olumlu davranışlarda bulunulmaması gerekmektedir. Bu davranışların içerisinde hemen reaksiyon gösterme, komik ya da sevimli bulma gibi geri bildirimler bulunabilir. Eğer buna dikkat edilmezse kısa süre içerisinde köpeğiniz her ilgiye ihtiyaç duyduğunda bunu gürültülü bir şekilde dile getirecektir.
Bölgeleri Korumak İçin
Uluma eylemi köpekler için temelde içgüdüsel bir hareket olmaktadır. Bu sebeple de birçok köpek sahip oldukları alanı diğer köpeklerden korumak ve onları uyarmak için ulumayı seçer. Bu sayede bölgelerine girmek isteyen köpekler ve diğer canlılar nazik ancak net bir şekilde uyarılmış olurlar. Potansiyel tehlikelerin de uzaklaştırılmış olması köpeklere çiftte avantaj sağlamaktadır.
Ayrılık Kaygısı Yaşadıklarında
Komşulardan en çok alınan şikayetlerin başında sahipleri evde olmadığında köpeklerin sürekli olarak uludukları bulunmaktadır. Eğer sizin de köpeğiniz siz evde değilken sürekli olarak havlamak ve ulumak ihtiyacı duyuyorsa o zaman ayrılık kaygısı yaşıyor olma ihtimali son derece yüksek olmaktadır. Çünkü köpekler güçlü bir bağlantı kurdukları taktirde o kişinin yanlarından ayrılmasından dolayı kolaylıkla ayrılık kaygısı yaşayabilirler. Köpeklerin ayrılık kaygısı yaşaması ise davranış bozukluklarına neden olan etmenler içinde bulunmaktadır. Köpeklerin sergilemiş olduğu davranış bozukluklarından birisi de uluma olmaktadır. Bu durumda köpeğin sahiplerinin, köpeğin diğer davranışlarını da gözlemleyerek bir sonuca varması gerekmektedir.
Sağlık Problemleri
Köpeklerin ortada hiçbir neden yokken ulumaya başlamaları da görülen bir durumdur. Bağ kurdukları kişi yanındadır ve yeterince ilgi görüyordur ancak birden bire ulumaya başlarlar. İşte bu durum da akla ilk gelmesi gereken neden sağlık problemleri olmalıdır. Çünkü köpeklerin canları yandığında ya da ağrı çektiklerinde bunu uluyarak göstermektedirler. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız köpeğinizi daha yakından takip etmeli ve herhangi bir ek problemde veterinerine götürmelisiniz.
Yüksek Sesler
Köpeklerin ulumaların en çok neden olan etmenlerin başında yüksek sesler gelmektedir. Duyma yetilerinin bizden çok daha gelişmiş olması göz önüne alındığında yüksek sesli müzikler ya da siren sesleri duyduklarında tetiklenmeleri son derece normal olmaktadır. Bu tür ulumalar genellikle yüksek sesin sona ermesi ile birlikte sona ermektedir.
Köpeklerde Uluma Nedenleri Yavru Köpekler Neden Ulur?
Uluma hem yetişkin hem de yavru köpeklerin bir iletişim yöntemi olmaktadır. Hatta yavru köpeklerde uluma ..ok daha sık görülen bir durum olmaktadır. Çünkü yavru köpeklerin ulumak için çok daha fazla sebebi bulunmaktadır. Bunun sebebi ise yavru köpeklerin neredeyse tüm ihtiyaçlarını anlatabilmek için ulumanın gücünden yararlanmalarıdır.
Yavru köpeklerin karınları acıktığında, yalnız kaldıklarında ya da tuvalete gitmeleri gerektiğinde bunu tipik olarak uluyarak anlatma eğilimi içinde olurlar. Bu sebeple yavru köpeklerin ihtiyaçlarının giderilmesi gerekmektedir. Ancak ihtiyaçları giderildiğinde ulumanın da bitmesi gerektiğinin öğretilmesi gerekir. Ulumayı bu kadar çok seven yavru köpeklerin bu davranışlarının pekiştirilmemesi de kalıcı olmaması açısından önemli olmaktadır.
Köpeklerde Uluma Davranışı ile Nasıl Baş Edilir?
Köpeklerin uluma davranışları kontrol edilemediğinde bu durum hem sahipleri hem de çevredekiler için rahatsız edici bir duruma gelmektedir. Köpeklerde ki ulumanın azaltılması için ise öncelikle ulumanın arkasında yatan nedenin saptanması gerekmektedir. Her köpeğin ulumasının arkasında yatan neden farklı olmaktadır. Bu sebeple de bu soruya köpek özelinde cevap verilmesi gerekir.
Köpeklerin yüksek seslere bağlı olarak uluması durumunda herhangi bir düzeltme ya da eğitime ihtiyaçları bulunmamaktadır. Çünkü zaten yüksek ses kaynağı ortadan kalkınca köpekler de ulumayı bırakmaktadır. Bu sebeple de tekrarlanan bir uluma olmayacaktır. Ancak yine de yüksek seslere alıştırmak istiyorsanız o zaman duyarsızlaşma için öncelikle düşük sesli gürültülerden başlayarak köpeğinizin yavaş yavaş yüksek sesli gürültülere alışmasını sağlayabilirsiniz. Uyum gösterdiği her tondan sonra gürültünün sesini biraz daha arttırabilirsiniz.
Ayrılık kaygısı ile uluyan köpeklerde ise sadece ulumalarına odaklanmak hiçbir şey kazandırmayacaktır. Bunun yerine köpeğiniz ile aranızda güvenli bir bağ kurmanız ve ayrılık kaygısını ortadan kaldırmanız daha yerinde bir eğitim olacaktır.
Eğer köpeğiniz sizin ilginizi almak için uluyorsa b durumda yapılacak olan en doğru davranış köpek köpeğinizin bu ulumasına cevap vermemek olacaktır. Bunun için uluması kesilene kadar onunla ilgilenmemeniz gerekir. Ancak bu durumun olmaması için de köpeğiniz ile kaliteli zaman geçirmeniz çok daha doğru bir adım olacaktır.