Köpekler Neden Kusar? Köpeklerde Kusma Nedenleri  - Petizone

Köpekler Neden Kusar? Köpeklerde Kusma Nedenleri 

İçindekiler

Köpekler neden kusar sorusunun birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Ciddi bir sistemik hastalığın bir belirtisi olabildiği gibi ufak bir mide hassasiyetinde de ortaya çıkabilen kusmaları nedenini anlamak tedavinin planın bilmesi için çok önemli olmaktadır. Her zaman ciddi bir sorun olmasa bile köpeğinizin kusması durumunda yakından takip etmeniz gerekmektedir.

Kedilerde Kusma Nedir?

Köpeklerde kusma refleksi son derece gelişmiştir. Kusmanın tanımı ise bağırsak ve mide içeriğinin ağızdan şiddetli bir şekilde çıkmasıdır. Köpeklerin kusma refleksi son derece gelişmiş olduğu için hem ciddi hastalıklardan hem de en küçük değişiklikler de dahil kusabilmektedir. Ancak köpeklerde kusma ile sıklıkla karıştırılan regürjitasyon birbirinden tamamen farklıdır. Her ne kadar ayırt edilmeleri son derece zor olsa da, regürjitasyon kusma olmaksızın köpeklerin yediği şeylerin ağızlarına geri gelmesi durumuna denmektedir. Kusma ve regürjitasyonu birbirinden ayrılması tedavi için büyük önem taşımaktadır.

Kusma ve Regürjitasyon Nasıl Ayırt Edilir?

Kusma ile regürjitasyonun ayırt edilmesinde kilit olan birkaç nokta bulunmaktadır. Bunlardan ilki köpeğiniz kustuğu durumlarda karın kasılmaları da görülmektedir ancak regürjitasyonda bu kasılmalar ya da öğürme görülmez. Regürjitasyon yemeklerden sonra ani bir şekilde ortaya çıkar.

Köpeklerde Kusma Nedenleri

Köpeklerde kusmanın birçok sebebi bulunmak ile birlikte altta yatan sebep ister basit bir sebep olsun ister tehlikeli bir sebep olsun mutlaka tedavisinin yapılması gerekmektedir.

Çok Hızlı Yemek Yemek

Bazı köpekler hızlı yemek yemeyi alışkanlık haline getirirken bazı köpeklerde rekabetten dolayı kendilerini hızlı yemek yemek zorunda hissedebilirler. Hızlı yemek yiyen köpekler yemelerinin sonundan hızlı bir şekilde mideleri genişlediği için beyne gönderilen sinyaller nedeniyle kusabilirler ancak bu kusmaları her zaman gerçek kusma olmayabilir. Yemek borusunda biriken mamalar regürjitasyon denilen duruma da neden olabilir. Bu durumun engellenebilmesi için köpeğinizin porsiyonlarını azaltmayı denemeniz gerekir. Eğer birden fazla köpek besliyorsanız ve rekabet söz konusu ise o zaman köpeklerinizi farklı alanlarda beslemeniz rekabeti önleyecektir.

Diyette Yapılan Ani Değişiklikler

Köpeklerinizi mamasında yaptığınız ani değişiklikler de köpek kusması ile sonuçlanabilmektedir. Mama markası değişikliği ya da insan yiyeceklerinden yemesi gibi sebepler köpeklerimizin kusmasına neden olmaktadır.

Gıda Alerjisi ya da İntoleransı

Köpeklerin de insanlar gibi bazı gıdaları gıda alerjileri ya da intoleransı bulunmaktadır. Köpeğinizde böyle bir durum söz konusu ise veteriner hekiminiz sizin için reçeteli köpek mamalarını önerebilir.

Araba Tutması

Harekete bağlı olarak gelişen bu kusmalar özellikle seyahat sırasında görülmektedir. Bu kusmalarına önlenmesi için veteriner hekimleri ilaç önerebilir.

İlaç 

Köpeklerin kullanmak zorunda kaldığı bazı ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar kusmalarına neden olabilmektedir. Eğer köpeğiniz ilacı aldıktan sonra kusma gözlüyorsanız ilaçlarının değiştirilmesi için veteriner ile konuşabilirsiniz.

Yabancı Cisim

Bazı köpekler de pika adı verilen ve besin olmayan şeyleri yeme sendromu görülmektedir. Bu sendroma bağlı olarakta yutulan yabancı cisimler köpeklerin kusmalarına neden olabilmektedir.

Gastroenterit

Köpeklerin sindirim sisteminde oluşan yangı ifade etmek için gastroenterit ifadesi kullanılmaktadır. Gastroenteritte sebep olan etmenler içerisinde diyetlerinde yaşanan istikrarsızlıklar, ilaçların yan etkisi, zehirli besinler ve enfeksiyöz gibi etkenler bulunmaktadır. Gastroenterit bazı zamanlarda hafif atlatırken bazı vakalarda ise ciddi problemlere neden olabilmektedir. Bu sebeple de ilaç tedavisine ihtiyaç duyulabilir.

Parazit

Parazit sebebiyle köpeklerde kusma genellikle yavru köpeklerde görülmekle birlikte yetişkin köpeklerde de görülmesi normal olarak karşılanan bir durumdur.

Parazit İlaçları

Köpeklerde bulunan parazitlerin giderilmesi için kullanılan parazit ilaçları özellikle oral yollardan alınıyorsa kusma ve reflüye neden olabilmektedir.

Akut Kusma Nedenleri

Köpeğinizde ani başlayan ve şiddetli kusma nöbetleri akut kusma nöbetleri olarak adlandırılmaktadır. Nedenleri arasında ciddi bozukluklar, hastalıklar ve komplikasyonlar bulunmaktadır.

  • Tahriş edici maddelerin yutulması,
  • Sıcak çarpması,
  • Toksinler veya zehirler,
  • Bakteriyel enfeksiyon,
  • Pankreatit,
  • İlaç reaksiyonu,
  • Böbrek yetmezliği,
  • Viral enfeksiyonu,
  • Karaciğer yetmezliği,
  • Bağırsak parazitleri,
  • Diyet değişikliği,

Kronik Kusma Nedenleri

Köpeklerde kusma nedenleri biri de kronik kusmalar olmaktadır. Kronik kusmaların nedenleri ise şunlar olmaktadır:

  • Rahim enfeksiyonu,
  • Bağırsak tıkanıklığı,
  • Bağırsak yangısı,
  • Parvovirüs,
  • Sistemik hastalıklar,
  • Kolit,
  • Böbrek veya karaciğer yetmezliği,
  • Kabızlık,
  • Karaciğer hastalığı,

Köpekler Neden Safra Kusar?

Karaciğer tarafından üretilen safra normal şartlar altında ince bağırsakta bulunmaktadır. Vücudun yağları parçalanmasına yardımcı olan safra bu sayede yağlarını emilebilmesini de sağlamaktadır.

Köpeğin safra kustuğunda midesinden yiyecek olmadığı için ince bağırsakta bulunan safranın mideye geri akması ve kusma sırasında bu safranın çıkarılması söz konusu olmaktadır. Safranın kendisi asidik olmamakla birlikte reflü ile birlikte görülmesi durumunda köpeğinizin boğazını tahriş edebilmektedir.

Köpeklerde görülen safra kusması en yaygın nedeni özellikle yaşlı köpekler için öğün aralarının çok uzun olmasıdır. Bu sebeple köpeklerde görülen safra kusması özellikle sabahları meydana gelmektedir. Köpeğinizin midesini uzun süre boş kalması sebebiyle köpeğiniz yangı hissedebilir. Bu yangı artan bağırsak hareketlerine yol açabilir ve bu da safra kusma sana neden olabilir. Safra kusmasının önüne geçilebilmesi için günlük verilmesi gereken besin miktarı daha fazla öğüne bölünebilir.

Bu Gönderi Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Paylaşılanlar

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız
Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?
Kedilerde Karma Aşı
Kedilerde Karma Aşı Neden Önemlidir?
kopekler-kac-gunde-dogurur
Köpekler Kaç Günde Doğurur?
Kedilerde Ateşlenme
Kedilerde Ateşlenme: Kedilerin Ateşi Nasıl Düşer?
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Kedilerin Çıkardığı Sesler
Kedilerin Çıkardığı Sesler Ne Anlama Gelir?
Kedilerde Gebelik
Kedilerde Gebelik Süreci ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Kedilerde Kızgınlık Dönemi
Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Kedilerde Depresyon Belirtileri
Kedilerde Depresyon: Belirtileri, Tanıma ve Tedavi Yöntemleri
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?

Son Paylaşılanlar