Kedim Mama & Yemek Yemiyor | Ne Yapmalıyım? - Petizone
Kedim Mama & Yemek Yemiyor | Ne Yapmalıyım?

Kedim Mama & Yemek Yemiyor | Ne Yapmalıyım?

İçindekiler

Kediler öğün konusunda oldukça seçici hayvanlardır. Bu nedenle dönem dönem mama ve yemek yememe sorunu her kedi sahibinin karşılaştığı problemler arasındadır. Ancak kedinizin mama yememesinin arkasında seçicilikten ziyade, çeşitli hastalıklar veya psikolojik sorunlar yatıyor olabilir. Klasik bir mama seçiciliğini hastalıklardan ayırmak için ise kedi rutinindeki değişiklikleri tespit etmeniz ve kedinizin yemek yemesini sağlayacak gerekli düzenlemeleri yapmanız gerekir. Peki kediler neden yemek yemez ve yemek yememe sorunu nasıl çözülür?

Kediler Neden Mama Yemez?

Kediler beslenmekten ve özellikle sevdikleri mamaları tüketmekten hoşlanan hayvanlardır. Beslenme düzeninin bir anda bozulması ve kedinin mama yememeye başlaması birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bu durum, uzun süre devam ederse sağlığı ciddi şekilde etkileyerek çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabilir. Dolayısıyla “kedim mama yemiyor” diyen kedi sahipleri için bu sorunun altında yatabilecek en yaygın nedenleri listeledik:

Mama Değişiklikleri

Kedilerin belirli bir damak zevki vardır, bu nedenle özellikle yeni bir mama geçişi sağlamak beklenenden zor olabilir ve iştahsızlık problemine yol açabilir. Yaş sebebiyle diyette yapılacak değişikliklere bağlı olarak yeni bir mama geçişi kimi zaman gereklidir. Ancak süreç içinde kedinin yeni mamayı boykot etmemesi için ilk başta eski mama ile karıştırılarak, zaman içinde ise oranı artırılarak verilmesi gerekir. Kimi zaman mama geçişi olmasa bile mamanın hava alacak şekilde saklanması ve bayatlaması sebebiyle de kedilerde iştahsızlık gözlenebilir. Dolayısıyla kedinin sağlığına ve damak zevkine uygun bir mama bulduktan sonra mamayı doğru koşullar altında saklamak da unutulmaması gereken adımlar arasındadır.

Çevresel Stres

Kediler düzeni seven hayvanlar olduklarından, taşınma veya ortam değiştirme gibi durumlarda yemek yemeyi ve su içmeyi bırakabilirler. Kendi rutinlerine bağlı olmayı seven kediler, araba yolculuklarında, ev sahiplerinin uzun süreli yokluğunda veya eve yeni bir bebek veya hayvan geldiğinde çevresel stres geliştirir. Bu durumun etkilerini ortadan kaldırmak için genellikle sabırla beklemek ve ona kendini rahat hissettirmek gerekir.

Psikolojik Sorunlar

Mama değişimi veya sağlık sorununun olmadığı durumlarda, kedide herhangi bir sebeple gelişen psikolojik sorun veya depresyon da iştahsızlığa yol açabilir. Kediler, anlık değişikliklerden hızlı etkilenen ve kimi zaman bu etkiden uzun süre çıkamayan canlılardır. Bu nedenle evdeki durumdan rahatsız olduklarında veya uzun süre tek kaldıklarında depresyona girerek iştahsız olabilirler. Bu tür sorunlar genellikle ona sevildiğini hissettirme yoluyla giderilebilir. 

Hastalıklar

Kedinin yemek yememesinin ardında daha ciddi bir sorun da yatıyor olabilir. Böbrek hastalıkları, enfeksiyonlar, ağrılı boğaz ve diş iltihapları, hazımsızlık gibi mide ve bağırsak şikayetleri gibi pek çok hastalığın ana semptomları arasında iştahsızlık ve halsizlik yer alır. Sorunu en kısa sürede ortadan kaldırmak adına veteriner hekim kontrolünde gerekli tetkiklerin yapılması ve hastalığa uygun tedaviye başlanması gerekir.

Aşılar

Koruyucu önlem olarak kullanılan genel kedi aşılarından sonra bir yan etki olarak iştahsızlık semptomu görülebilir. Genellikle aşıdan hemen sonra gelişen bu sorun kedideki veteriner stresi ve aşı olma etkisi ortadan kalktıkça kendiliğinden geçecektir. 

Kedideki yemek yememe sorununun neden kaynaklandığını ancak bir veteriner hekim kesin olarak söyleyebilir. Kedinin sağlığını korumak ve ona kendini her an iyi hissettirmek için rutinlerindeki değişiklikleri yakından takip etmeniz önerilir.

Kediler Neden Yemek Yemez?

Kedilerde özellikle yavruluktan yetişkinliğe geçiş aşamasına kadar beslenme ev yemeği ve yaş mama tarzı besinlerle sağlanır. Ancak sindirim sisteminin henüz tam gelişmediği bu dönemde evde verilen yemekler konusunda seçici olmak, kedinin hastalanmaması adına gereklidir. Yavru kedi gelişiminde protein, vitamin ve mineral desteği önemlidir, bu nedenle sağlıklı bir yavru kedi beslenmesi için yavru kedilere zararlı ve faydalı besinlerin mutlaka araştırılması gerekir. 

Kimi zaman büyüme evresindeki kedilerde beslenme düzeni sağlanana kadar yapılan bu tür değişiklikler de yemek yememeye sebep olabilir. Ayrıca yumuşak gıdalardan kuru mamaya geçiş evresi de kedinin bir anda değişen diyete uyum sağlayamamasına yol açabilir. Dolayısıyla özellikle 6 ayın ardından kedinin yaşına uygun bir kuru mamaya geçerken, yaş ve kuru mamaları birbirine karıştırarak vermek ve geçişi yumuşatmak önerilir. Böylece kedi yeni beslenme şekline zorlanmadan kendiliğinden yavaş yavaş alışır ve iştahsızlık gibi sorunlar yaşamaz.

Kedilerde İştahsızlık ve Halsizlik Nedenleri

Kedilerde iştahsızlık ve halsizlik, yukarıda sıralanan nedenlerin yanı sıra; diş problemleri, mide sorunları, yiyecek alerjileri, üst solunum enfeksiyonları veya yutulan yabancı cisimlerden de kaynaklanabilir. Beslenme kedilerde hayati bir gereksinim olduğundan, iştahsızlık sorununun kısa sürede ortadan kalkmaması ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle “kedim halsiz ve iştahsız” diyen kedi sahiplerinin, evde deneyebileceği öneriler olmakla birlikte, en doğru tedavi için vakit kaybetmeden veteriner hekime danışması gerekir.

Tedbiri elden bırakmamak ve tüylü dostunuzun güçlü kalmasını sağlamak için davranışlarında, günlük rutinlerinde ve ruh halinde kademeli veya ani bir değişiklik fark eder fark etmez veteriner hekimi aramanız önerilir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa ek sağlık sorunlarıyla karşılaşma riski de o kadar düşük olur ve süreç en hızlı şekilde kontrol altına alınabilir.

Bu Gönderi Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Paylaşılanlar

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız
Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?
Kedilerde Karma Aşı
Kedilerde Karma Aşı Neden Önemlidir?
kopekler-kac-gunde-dogurur
Köpekler Kaç Günde Doğurur?
Kedilerde Ateşlenme
Kedilerde Ateşlenme: Kedilerin Ateşi Nasıl Düşer?
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Kedilerin Çıkardığı Sesler
Kedilerin Çıkardığı Sesler Ne Anlama Gelir?
Kedilerde Gebelik
Kedilerde Gebelik Süreci ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Kedilerde Kızgınlık Dönemi
Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Kedilerde Depresyon Belirtileri
Kedilerde Depresyon: Belirtileri, Tanıma ve Tedavi Yöntemleri
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?

Son Paylaşılanlar