Tüylü dostlarımızın metabolizmaları bizden farklı olduğu için bizimle aynı zaman dilimi içinde yaşasalar dahi yaşları bizden farklı bir şekilde hesaplanmaktadır. Hem kedilerin hem de köpeklerin yaşları hesaplanırken birçok farkı etmen dikkate alınmaktadır. Eğer sizlerin de yaşını tam olarak bilmediğiniz bir tüylü dostunuz varsa aşağıda verdiğimiz ipuçları ile yaşını öğrenebilirsiniz. Ayrıca doğum tarihini bildiğiniz bir dostunuz varsa o zaman tablodan yararlanarak kendi ırksal yaşını öğrenebilirsiniz.
Kedilerin Yaşları Nasıl Hesaplanır?
Kedilerin yaşlarının tahmin edilmesi için birçok farklı yöntemden yardım alınmaktadır. Yaş tahmininin gerçekleşebilmesi için bu yöntemlerin adım adım uygulanması gerekmektedir. Eğer kesin bir yaş tahminine ihtiyacınız varsa o zaman veteriner hekimiz ile görüşmeniz size istediğiniz kesin sonuçları verecektir.
Diş Bilgilerinin Kullanılması
Kedilerin yaşlarının belirlenmesi için kullanılan en iyi yöntemlerin başında kedilerin dişlerinin analiz edilmesi bulunmaktadır. Sanılanın aksine kediler dişsiz doğmamaktadır. Doğduklarında dişleri bulunur ancak bu dişler son derece küçük olmaktadır. Kedilerde de süt dişlerinin bulunmasından dolayı 4 ile 6 ay arasında bunları yetişkin dişleri ile değişmektedir. Süt dişleri 26 adet olurken yetişkin dişleri ise 30 adet olmaktadır. bu sebeple eğer kedinizin dişleri çok küçük ise o zaman 6 aydan daha küçük olduğunu anlayabilirsiniz.
Kalıcı dişleri olan ve bir kedinin eğer diş rengi beyaz ise o zaman bu kedinin henüz il yılının içinde olduğu anlaşılmaktadır. Eğer kalıcı dişlerinde ufak sarı lekelenmeler söz konusu ise o zaman kedinizin 1 ya da 2 yaşında olduğunu anlayabilirsiniz. Eğer tüm dişler tartar ile kaplı ise o zaman kedinizin yaş aralığı 3 ile 5 arasında olmaktadır.
5 ile 10 yaş arasında bulunan kedilerin dişlerinin çok daha sarı olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca bu yaş aralığındaki kedilerin diş yapılarında da deformasyonlar söz konusu olmaktadır. Eğer kedinizde diş kaybı söz konusu oldu ise o zaman bu yaşının 10’dan daha büyük olduğunu göstermektedir.
Kas Yapısı Bilgilerinin Kullanılması
Kedilerin yaşları ilk iki yıllarında dişlerinden kolay bir şekilde tahmin edilse de 2 yaşın üstündeki kediler için bu yöntemi kullanmak daha güç olmaktadır. Bu sebeple yaşının belirlenmesinde kas yapısının durumunda da bakılmaktadır. Genç kedilerin özellikle sırt ve bacak kasları son derece güçlü olmaktadır ve bu durum yürüyüşlerine de yansımaktadır. Ancak 10 yaşın üzerindeki yaşlı kedilerde sırt ve bacak kaslarında azalma görülmektedir. Bu sebeple kürek kemikleri daha çıkık ve derileri sarkmış görünür. Ayrıca yürüyüşleri gibi hareketlerinde de yavaşlama görülür.
Göz Bilgilerinin Kullanılması
Kedilerin gözleri diğer bilgiler kadar olmamakla birlikte bizlerin bilgi edinmesinde yardımcı olmaktadır. Kedilerin yaşlarının ilerlemesi ile birlikte gözlerinde oluşan çentikler nedeni ile daha çatlaklı bir görünüm oluşmaktadır. Ayrıca 12 yaşın üstündeki kedilerin gözlerinde bulanık bir tabaka bulunur.
Tüy Bilgilerinin Kullanılması
Kedilerin tüy yapıları yaşları hakkında en genel bilgiyi veren bilgiler olmaktadır. Bunun için genç kedilerin tüyleri çok daha yumuşak olurken, yaşlı kedilerin tüy yapıları daha kalın ve sık olmaktadır.
Kedilerin Kaç Günlük Olduğunun Hesaplanması
Yavru kedilerinin aylarının hatta günlerinin belirlenmesi özellikle aşı takviminin oluşturulması açısından önemli olmaktadır. Bunun için ilk dönemlerinde kedilerin kaç günlük olduklarının bilinmesi gerekir. Yeni doğmuş olan kedilerin gözlerinin açılması 7 ile 14 gün arasında değişir. Bunun yanında yaklaşık 4 haftalık olana kadar görüşleri iyileşmez. Sahip olacakları göz rengine ulaşmaları ise ancak 8 haftalık olduklarında mümkün olmaktadır.
Köpeklerin Yaşı Nasıl Hesaplanır?
Eskiden köpeklerin yaşını hesaplamak için yaşadıkları yılın 7 ile çarpılması gerektiği düşünülürdü. Ancak 2020 yılında geliştirilen yeni bir formül ile köpeklerin yaş hesaplaması da değişmiş oldu. Bu yöntem ile köpeğinizin yaşını hesaplamak için bilimsel hesap makinelerinden yararlanmak gerekmektedir. Formülü ise şu şekilde olmaktadır:
Ln(köpeğinizin yaşı)*16+31
Ancak doğum tarihini bilmediğiniz bir köpeğiniz var ve yaşını merak ediyor iseniz o zaman bazı bilgiler size yaşı ile ilgili bazı tahminlerde bulunmanızı sağlayacaktır.
Köpeğin Irkı
Köpeğinizin yaşının tahmin edilmesinde en önemli etken ırkı olmaktadır. Eğer köpeğiniz 9 kg altında ise küçük, 9 ile 22 kg arasında ise orta ve 22 kg üzerinde ise büyük ırk olmaktadır.
Deri ve Tüy Yapısı
Köpeklerin yaşları ilerledikçe tüy yapılarında da değişiklikler görülmektedir. Genç köpeklerin tüyleri daha parlak olurken, yaşlı köpeklerin tüylerinde matlaşmalar söz konusu olmaktadır.
Diş Yapısı
Köpekler doğduklarında dişlere sahip değildir ve süt dişlerinin tamamlanması 3 ayı bulmaktadır. Daha sonrasında ise süt dişleri dökülerek kalıcı dişler yerini alır. Bu sebeple köpeklerin yaşlarını belirlemede dişlerinden yararlanılır.