Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız? - Petizone
Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

İçindekiler

Kediler, tüylü olsalar da soğuğa karşı yeterince dirençli canlılar değillerdir ve uzun süre üşüme sonucu çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşabilirler. Genel anlamda ev kedileri soğuk havalardan korunma avantajına sahipken sokak kedileri için aynı durum söz konusu değildir. Bu nedenle evde veya sokakta beslediğiniz kedilerinizi kış aylarında soğuktan nasıl koruyacağınızı bilmeniz gerekir. Peki kedilerin üşüdüğünü nasıl anlarız ve üşüyen kediye ne yapmalıyız?

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız? Üşüme Belirtileri ve Davranışları

Kediler, içgüdüsel olarak gelişmiş canlılardır ve vücut ısısını dengeleme konusunda uzmanlaşmışlardır. Ancak bu kedilerin de her canlı gibi, bir sınırı olmadığı anlamına gelmez. Özellikle aşırı soğuk ve yağışlı havalarda dışarıda kalan kediler veya sürekli klima çalışan soğuk ev ortamında yaşayan kediler vücut sıcaklıklarını yeterince iyi koruyamazlar. Bu durumda kedilerin sıcak kalmasına yardımcı olmak için çeşitli çevresel iyileştirmeler gerekir. Ancak öncesinde bir kedinin üşüdüğünden emin olmak için inceleyebileceğiniz bazı belirtiler bulunur. Eğer siz de “Kediler üşür mü” diye merak ediyorsanız, aşağıdaki yaygın semptomlara göz atmak isteyebilirsiniz: 

  • Üşüyen kediler genellikle bacaklarını vücutlarının altına alır ve yüz ölçümünü küçültürler. Kendine sıkı sıkı sarılarak ısı kaybını en aza indirmeye çalışırlar. 
  • Titreme yaygın bir üşüme semptomudur ve düşen vücut sıcaklığının bir tepkisi olarak gelişir. Kedideki titreme ne kadar şiddetliyse üşüme de o kadar fazladır.
  • Kabarma ve sırtı kamburlaştırma genellikle korunma belirtilerindendir. Fakat kimi zaman üşüme sinyali de olabilir. Özellikle çevrede başka canlı olmayan durumlarda gözlenen tüy kabartma üşüme belirtisi olarak algılanabilir.
  • Bir kedinin kıvrılarak uyuması ve sıcak noktalara yönelmesi üşüdüğünü gösterir. Örneğin; evdeki kalorifer peteklerinin yanından ayrılmayan bir kedi muhtemelen ısınmaya çalışıyordur.
  • Üşüyen bir kedinin vücut sıcaklığı düşer ve bu düşüş ilk olara pati, burun, kulak gibi alanlarda gözlenir. Dolayısıyla “Ev kedisi üşür mü” diye merak ediyorsanız, öncelikle kedinizin burnunu ve kulaklarını kontrol edebilirsiniz.

Kedinin normalden daha hareketsiz ve uyuşuk olması da üşüdüğünü gösterebilir. Kış aylarında enerjisi düşen ve oyun oynamak istemeyen bir kediniz varsa, aklınıza üşümeyi getirebilirsiniz.

Kedilerin Soğuk Hava Toleransı ve Vücut Isısının Düzenlenmesi

Kediler için ideal vücut sıcaklığı 38-39 derecedir. Bu değerin altındaki sıcaklıklar kedinin üşümeye başladığını gösterir. Ancak özellikle uzun süre soğuğa maruz kalan kedilerde görülen ve vücut ısısının hızla düşmesi sonucu ortaya çıkan hipotermi durumları hayati açıdan en riskli vakalardır. Hipoterminin de kendi içinde 3 farklı derecelendirmesi bulunur:

  • Hafif hipotermi; 32-35 derece arası
  • Orta hipotermi; 28-32 derece arası
  • Şiddetli hipotermi; 28 derece altı

Hipotermi, kediler için ölümcül sonuçlar doğuran bir durumdur ve soğuk hava, ıslaklık, hastalık, yetersiz besin alımı gibi nedenler sonucu şiddetlenebilir. Bu nedenle ev ve sokak kedilerini soğuk havalarda korumak için ekstra önlem almanız gerekebilir. 

Kedinizi Isıtmak ve Korumak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Kedilerin tüyle kaplı vücutları sıcak ve soğuk havalarda ısı dengesine yardımcıdır. Ancak özellikle sert geçen kış aylarında bu tüyler bir yere kadar koruyucu etki yapar ve kedinin dışarıdan gelecek yardımlara ihtiyacı olur. Evin yeterince iyi ısıtılmaması veya kedinin iyi şekilde beslenmemesi üşümesine yol açabilir. Bu noktada ev kedileri ve sokak kedileri için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunur:

  • Evde yaşamaya alışmış kediler için 16, sokak kedileri içinse 7 derece altı sıcaklıklar soğuk kabul edilir. Kedinizi soğuk havalardan korumak için yapabileceğiniz en iyi şey ortam ısıtmasını sağlamaktır. Sokak kedileri içinse korunaklı pusetler, kedi evleri veya ısıtmalı barınaklar kurabilirsiniz.
  • Ev kedinizin uyku alanını evin iyi ısıtılan bir bölümünde konumlandırabilir, örneğin perdeleri açarak güneş ışığı görmesini sağlayabilirsiniz. Zeminin soğuk olması halinde yerden yüksek kedi evlerini kullanabilirsiniz. 
  • Kedi yatağının içine sıcak su torbası veya şişe koyabilir, bu adımı sokak kedileri için de uygulayabilirsiniz.
  • Gün içinde kedinizle oyun oynayarak enerji kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Günlük aktivite vücut sıcaklığını artırmaya da destek olacağından onun kendini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.
  • Beslenme rutinini gözden geçirerek kış aylarına özel vitamin ve mineral desteklerinden faydalanabilirsiniz. Sokak kedilerini kış aylarında daha sık aralıklarla beslemeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca kedi maması seçimini de protein ve yağ bakımından zengin olan besleyici markalar arasından yapabilirsiniz.

Ev kedileri dışarıdaki kedilere kıyasla daha korunaklı ortamlarda yaşasalar da bu durum onların hiçbir zaman üşümediği anlamına gelmez. Dolayısıyla “Kediler kışın üşür mü” sorusuna yanıt vermek için bir dizi faktörü incelemeniz gerekir. Sokak kedilerinde yapılan en büyük yanlışların başında ise puset zeminini battaniye ile kaplamak gelir. Çünkü battaniye gibi materyaller nemi çekerek kedideki hipotermi riskini artırır. Bunun yerine kedi barınağını kaliteli materyallerden yapılan modeller arasından seçmek ve konumlandırmayı özenle belirlemek çok daha etkilidir. Üşüyen bir kediyle karşılaşma halinde alabileceğiniz diğer önlemler için ise veterinerinize danışabilirsiniz. Böylece kedinin bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve genel sağlığını korumaya en elverişli adımları uygulamış olursunuz.

Bu Gönderi Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Paylaşılanlar

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız
Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?
Kedilerde Karma Aşı
Kedilerde Karma Aşı Neden Önemlidir?
kopekler-kac-gunde-dogurur
Köpekler Kaç Günde Doğurur?
Kedilerde Ateşlenme
Kedilerde Ateşlenme: Kedilerin Ateşi Nasıl Düşer?
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Kedilerin Çıkardığı Sesler
Kedilerin Çıkardığı Sesler Ne Anlama Gelir?
Kedilerde Gebelik
Kedilerde Gebelik Süreci ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Kedilerde Kızgınlık Dönemi
Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Kedilerde Depresyon Belirtileri
Kedilerde Depresyon: Belirtileri, Tanıma ve Tedavi Yöntemleri
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?

Son Paylaşılanlar