Kedilerde Regl Dönemi: Belirtileri, Ne Kadar Sürer? - Petizone
Kedilerde Regl Dönemi

Kedilerde Regl Dönemi: Belirtileri, Ne Kadar Sürer?

İçindekiler

Memeli sınıfına dahil olan kediler, tıpkı köpeklerdeki gibi düzenli olarak regl sürecine girerler. Ancak dişi kedilerdeki regl döngüsü köpeklerinkinden daha farklıdır ve her zaman tam olarak anlaşılmayabilir. Regl denilince akla ilk gelen belirti kanama olsa da dişi kediler için durum böyle değildir. Pek çok kedi sahibinin “Kediler adet olur mu” diye merak etmesinin temel sebebi de budur. Nitekim, regl olan kedideki davranış değişikliklerini incelemek ve diğer semptomların farkında olmak, hormonlar sebebiyle stres yaşayan kedinizi rahatlatmanıza yardımcı olabilir. 

Kedilerin Regl Dönemine Girme Belirtileri

Kedi biyolojisinin en gizemli yönlerinden biri dişilerin yaşadığı adet döngüsüdür. Kedilerdeki regl dönemi memeli canlıların yaşadığı östrus yani kızgınlık ile ilgili bir durumdur. Bu süre içinde potansiyel bir hamilelik için hazırlanan dişi kedi, rahatsız edici ses çıkarma ve bağırma gibi normalden farklı davranışlar sergileyerek çiftleşmek istediğini belli eder. Ancak insanlardaki regl döngüsünden farklı olarak, dişi kedilerdeki adet döngüsü, kedi erkek bir kediyle çiftleşmediği sürece yaşanmaz. Dolayısıyla “Dişi kedi adet olur mu” sorusunu yanıtlamadan önce regl döngüsünün nasıl işlediğini öğrenmek gerekir.

İnsanlardaki regl döngüsü, vücudun doğal olarak ortalama ayda bir ürettiği döllenmemiş yumurtanın, kanama yoluyla vücut dışına atılmasıdır. Kedilerde ise yumurtlama olması için öncelikle döllenme olması gerekir. Erkek kedi tarafından döllendikten sonra üretilen yumurta ise insandaki gibi doğrudan kan yoluyla dışarı atılmaz, daha çok vücut dokuları tarafından emilir. Dolayısıyla regl olan bir kedide kırmızı akıntıların yaşanmasından ziyade şu tip belirtilerin oluşması beklenir:

  • Ortalama 6 aydan sonra cinsel olgunluğa ulaşan dişi kedilerde ilk olarak huzursuzluk, normalden fazla ses çıkarma ve insanlara daha fazla ilgi gösterme gibi davranış değişiklikleri gözlenir. Kızgınlığın ilk evrelerinde hafif olan bu belirtilerin zamanla daha belirgin hale gelmesi beklenir.
  • Kızgınlığın devam etmesiyle birlikte genital bölgede hassaslaşma başlar. Buna bağlı olarak kedi genital bölgeyi daha sık yalayabilir ve gün içinde daha fazla idrara çıkma ihtiyacı duyabilir. 
  • Özellikle erkek kedilerin etrafındayken kendisini göstermeye ve ilgi çekmeye çalışabilir. Bunun için ses tonunu ve bağırma şeklini değiştirebilir.
  • Regl olan kedide kanama gözlenmesi beklenmese de zaman zaman kahverengi hafif akıntılar yaşanabilir.

Bütün bunların yanı sıra; regl dönemindeki belirtiler kediden kediye değişebilir. Bu nedenle kedinizdeki aşırı stres ve uyarılma durumlarında, rahim enfeksiyonları ve hastalıklarına karşı gereken tedaviyi başlatmak için veterinerinize başvurmak isteyebilirsiniz. Ayrıca kedilerde çiftleşme öncesinde de olası riskleri önlemek için veteriner hekimden destek almanız tavsiye edilir.

Kedimize Regl Dönemindeyken Nasıl Davranmalıyız?

Regl döngüsüne giren dişi kediler, hormon değişikliği sebebiyle normalden daha fazla tedirgin ve rahatsız hissederler. Bu süreçte onları rahatlatmak adına sabırlı olmanız ve davranışlarınıza dikkat etmeniz gerekir. Nitekim, her şeyden kolayca irkilip rahatsız olan kedinize aniden yaklaşmak ve istemediğini bile bile dokunmaya çalışmak ona faydadan çok zarar verecektir. Dişi kediniz regl olduğunda ona yaklaşmadan önce dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

  • Kedinize doğrudan yaklaşmak yerine, onun size gelmesini beklemeli ve o istediği sürece ona dokunmalısınız.
  • Kedinizi severek rahatlatmak isterseniz size yaklaşması için yatıştırıcı sesler çıkarabilir ve onu nazikçe yanınıza oturmaya teşvik edebilirsiniz.
  • Onun yanındayken ani hareketlerden ve yüksek sesle konuşmaktan kaçınmalı, dingin bir ses tonu kullanmalısınız.
  • Kendisine dokunulmasını istemeyen bir kediniz varsa ona ihtiyacı olan alanı tanımlamalı, gün içinde rahatça dinlenebileceği güvenilir bir ortam sağlamalısınız.

Regl olan kediye yaklaşmak genel olarak sabır ve nezaket ister. Bu nedenle ona bu hassas dönemde saygı ve sevgi göstermeyi hiçbir zaman unutmamalısınız.

Kedilerin Regl Dönemi Ne Kadar Sürer?

Kedilerde cinsel olgunluk ortalama 6 ay civarında başlar ve sürtünme, kuyruğunu kaldırma, bağırma gibi belirtilerle birlikte ilerler. Yumurtlama sonrasında regl olan kedide bu süre yaklaşık 6-7 günde tamamlanır ve ardından kedi normal davranışlarına döner. Yıl içinde aynı döngü 3-4 kez tekrarlayabilir. Ancak kedinin ırkına ve karakterine göre bu sürelerde farklılıklar olabilir. Bu nedenle regl olduğu kanısına vararak kedinizi çiftleştirmeden önce olası belirtileri izlemeniz ve gerekli sağlık kontrollerini yaptırmanız, onun yaşam kalitesini korumak adına daha faydalı bir yaklaşım olacaktır.

Kediler Regl Döneminde Ağrı Yaşar Mı?

Dişi kedi sahiplerinin merak ettiği bir diğer konu da regl ağrılarıdır. Kızışan kediler normale kıyasla daha fazla bağırdığından kedinizde fiziksel bir rahatsızlık olduğunu düşünmeniz normaldir. Ancak regl olan kedilerde insanlardakine benzer bir ağrı yaşanması beklenmez, çıkan rahatsız edici ses genellikle erkek kedilerin ilgisini çekme amacı taşır ve çiftleşme arzusunu yansıtır. Fakat kimi kediler kızgınlık döneminde aşırı hassas hale gelerek fiziksel temastan çekinebilir. Dolayısıyla bu tip tepkiler veren kedinize zorla dokunmaya çalışmanız onda fiziksel rahatsızlık ve ağrı reaksiyonlarının oluşmasına yol açabilir.

Bu nedenle “Kediler regl olur mu” araştırması yaparken mutlaka veteriner hekiminize danışmanız ve semptomları izleyerek kedi özelinde değerlendirme yapmanız önerilir.

Bu Gönderi Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Paylaşılanlar

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız
Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?
Kedilerde Karma Aşı
Kedilerde Karma Aşı Neden Önemlidir?
kopekler-kac-gunde-dogurur
Köpekler Kaç Günde Doğurur?
Kedilerde Ateşlenme
Kedilerde Ateşlenme: Kedilerin Ateşi Nasıl Düşer?
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Kedilerin Çıkardığı Sesler
Kedilerin Çıkardığı Sesler Ne Anlama Gelir?
Kedilerde Gebelik
Kedilerde Gebelik Süreci ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Kedilerde Kızgınlık Dönemi
Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Kedilerde Depresyon Belirtileri
Kedilerde Depresyon: Belirtileri, Tanıma ve Tedavi Yöntemleri
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?

Son Paylaşılanlar