Kediler kulaklarını kaşımayı severler. Birçok sebep kedilerin kulaklarını kaçınmaları ya da yalamaları için yeterli olmaktadır. Ancak bu kulak kaşımaları günlük rutinin bir parçası olmaları durumunda kedinizin kulağında bir problem olabileceğini düşünmeniz gerekir. Kulaklarında görülen problemler içerisinde kedi kulak uyuzu da bulunmaktadır. Kedilerde görülen kulak uyuzu genellikle kedilerin değişen hareketlerinden fark edilse de özellikle ilk defa bu sorunla karşılaşan kişiler kedilerin de yaşanan bu değişimleri fark edemeyebilir ler. Ancak bir süre sonra kulaklarında görülen değişimler kedi sahiplerinin dikkatlerini çekecektir.
Kedilerde görülen kulak uyuzunun tedavi edilmemesi durumunda kedinizin yaşam kalitesi ciddi ölçüde düşecektir. Ayrıca ilerleyen dönemlerinde kedilerinizin daha büyük sağlık problemleri ile karşılaşmaları mümkün olmaktadır.
Kulak Uyuzu Nedir?
Kedilerin üzerinde yaşayan otodectes cynotis adlı akarların neden olduğu kedilerde kulak uyuzu son derece bulaşıcı bir hastalık olmaktadır. Bu akarların cilt yüzeyinde yaşamaları da mümkün olmakla birlikte genellikle kulak kanalından yer almaktadırlar. Çıplak gözle görülmeleri zor olmakla birlikte kedinizin kulak kanalında hareketli ve ufak beyaz benekler olarak fark edebilirsiniz. Bu parazitlerin dış ortamdan yaşamaları pek mümkün olmamakla birlikte yetişkin hale gelen parazitin yaşam süresi 2 ay olmaktadır. Dış çevrede çok uzun süre dayanamayan parazitler bu sebeple hayvanları konak olarak kullanırlar ve konak süresi 3 hafta olmaktadır.
Kedilerde Kulak Uyuzu Neden Olur?
Kedilerde kulak uyuzu nedenleri başında fiziksel temas gelmektedir. Dış dünyada çok uzun süre hayatta kalamayan parazitler bu sebeple her zaman bir konağa ihtiyaç duyarlar. Sadece kedilerde değil tavşanlar, köpekler ve gelincikler parazitlerin yaşam döngülerini tamamlayabilmeleri için en ideal konaklar olmaktadır. Özellikle bağışıklık sistemi düşük ve yavru olan kedilerde daha fazla görülmektedir. Evden hiç dışarı çıkmayan bir kedinin bilen özellikle birlikte yaşadığı ve dışarı çıkan bir hayvan dostu varsa bu dostundan parazitleri kapabilir.
Kulak uyuzunun temel nedeni temas olmakla birlikte kedilerinizin kulak temizliğine dikkat etmemenizde kulak uyuzu nedenleri arasında yer almaktadır. Çünkü kedilerin kulakları bakteri oluşumuna son derece açıktır kedinizin kulağında herhangi bir enfeksiyon olması durumunda kulak uyuzuna neden olan parazitlere karşı çok daha savunmasız hale gelecektir.
Kedilerde Kulak Uyuzu Belirtileri
Kedilerde en sık görülen 2. dış parazit olan kulak uyuzu sahip olduğu belirtiler sayesinde farklı şekillerde yorumlanabilmektedir. Kedilerde kulak uyuzu belirtileri sıklıkla diğer kulak enfeksiyonları ile karıştırılabilmektedir. Bu sebeple de kedi sahiplerinin kedilerin kulaklarının herhangi bir problem görmesi durumundan veterinere götürmeleri gerekir. Kedilerde görülen kulak uyuzu belirtileri ise şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:
- Kulakta tahrişi,
- Deri lezyonları,
- Kedinin sürekli olarak başını sallaması,
- Kedinin sürekli olarak kulağını kaşıması,
- İşitsel hematom,
- Kulaktan gelen koyu renkli akıntı,
- Kulak çevresinde ve kulaktan kabuklu görünüm,
- Kulak bölgesindeki tüylerin dökülmesi,
- Kulak uyuzuna bağlı olarak ortaya çıkan deri lezyonlarının kedinin diğer vücut bölgelerinde de görülmesi.
Kedilerde Kulak Uyuzu Nasıl Tedavi Edilir?
Kedide kulak uyuzu teşhisi yapılması durumunda kulak uyuzunun şiddetine ve kedinizin genel sağlık durumuna uygun bir tedavi uygulanmaktadır. Doğru medikal seçimin yapılabilmesi için teşhisin doğru bir şekilde yapılması son derece önemlidir. Kedilerde görülen kulak uyuzu evde tedavi edilebilir hastalıklardan birisi olmaktadır. Ancak tedavi için kullanılması gereken ilaçları mutlaka veteriner hekimlerimiz tarafından reçete edilmeleri önemlidir. Kedilerde görülen kulak uyuzu tedavisi için kullanılan ilaçlar uyuza neden olan akarların sadece larva ve yetişkin formları için etkili olmaktadır. Pupa ve yumurta formları için ilaç etkili olmayacağından gerekli ilaçların hiç aksatılmadan kullanılması son derece önem arz etmektedir. Kulak uyuzu tedavisinde topikal ilaçlar kullanılabileceği gibi enjeksiyonlarda kullanılabilmektedir.
Kedi kulak uyuzu sirke kullanımı da birçok kedi sahibi tarafından merak edilmektedir. Ancak gerçek şu ki kulak uyuzu için kullanılan ilaçlar dahi akarların pupa ve yumurta dönemlerinden etki etmemektedir. Bu sebeple sirke yetişkin akarların temizlenmesine yardımcı olsa dahi yumurta ve pupalarına zarar vermeleri söz konusu olmamaktadır. Diğer bir yandan kedilerin kulak kanalları kıvrımlı olduğu için gözden kaçabilecek parazitler olacaktır. Tek bir parazitin dahil kulakta kalması kulağın yeniden uyuz olmasına neden olacaktır.
Kedi kulak uyuzu insana geçer mi?
Kedilerde kulak uyuzu sebebi olan otodectes cynotis akarı insanın üzerinde uzun süre yaşayamamaktadır. Bu sayede bu akarlar insanların enfekte olmalarına neden olmazlar. Ancak kısa sürede olsa da insan vücudunda kaldıkları için nadir olarak kızarıklık ya da kaşıntı oluşumuna neden olabilirler.