Kedilerde görülen kabızlık son derece sık rastlanılan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak önemli bir sebebe bağlı olmamakla birlikte kedilerde görülen kabızlığın ve diğer semptomların bulunup bulunmadığının yakından gözlemlenmesi gerekmektedir.
Kedilerdeki kabızlık kalın bağırsaklarında fazla dışkı birikmesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Kalın bağırsakta biriken dışkılarda bulunan nem ise kalın bağırsak tarafından emilmektedir. Bu da dışkının sertleşmesine neden olmaktadır. Dışkının sertleşmesi ise kedilerin kumunu kullanırken zorluk yaşamasına, dışkı yapamamasına ya da dışkılarında az miktarda kan görülmesine neden olmaktadır.
Kedilerde Kabızlık Nedenleri
Kedilerde kabızlık farklı nedenler ile ortaya çıkan bir sorun olmaktadır. Kedilerde kabızlığın tedavi edilebilmesi için öncelikle kabızlığın neden olduğu etmenin bilinmesi son derece önemlidir. Kedilerde kabızlık belirtileri ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Kedilerin pelvik bölgesine yakın oluşan tümörler,
- Sindirim sisteminin tıkanmasına neden olan yabancı cisimler,
- Kedilerin psikolojik strese maruz kalması,
- Kumlarının çok kirli olmasından dolayı dışkılamaktan kaçınmaları,
- Kedilerin çok fazla tüy yutması ve bu tüyü doğal yollarla dışarı atamaması,
- Yeterli su tüketiminin bulunmaması,
- Hareketsiz yaşam tarzı,
- Mamalarında getirince lif bulunmaması ya da aşırı lifli gıdalar tüketilmesi,
- Yaşlı kediler başta olmak üzere böbrek hastalıkları sebebiyle kedilerde oluşan dehidrasyon,
- Kedilerin kabızlıklarında özellikle dikkat edilmesi gereken konu megakolon olarak adlandırılan bir rahatsızlıktır. Doğuştan itibaren kedilerde bulunabilen bu rahatsızlık şiddetli kabızlıkla karakterize olmaktadır. Kalın bağırsak kaslarının zayıflaması sebebiyle oluşan megakolon aynı zamanda kabızlığı takiben de oluşabilmektedir.
Kedilerde Kabızlık Belirtileri
Özellikle daha önce kedilerle yaşamamış birinin kedilerde görülen kabızlığı farketmesi her zaman mümkün olmamaktadır. Yavru, yetişkin ve yaşlı kedilerde kabızlığın belirli belirtileri bulunmaktadır. Bunların dikkatle takip edilmesi kedilerin sağlığı açısından son derece önemlidir.
Dışkıda Sertleşme
Normal şartlarda kedilerin dışkıları ne çok sert ne de çok yumuşak olmaktadır. Herhangi bir kabızlık sorunu olmadığından yapılan dışkılama kuma yapışır. Kabız kedilerde ise dışkılar hem küçük parçalar halinde hem de kuman yapışmayan kıvamda olmaktadır. Bunun yanından kediler dışkılamakta zorlandığı için dışkılarını tuvaletlerinin dışına yapması da mümkün olmaktadır. Bunun sebebi ise kedi tuvaletini yaparken zorlanır ve henüz dışkılama tamamlanmadan kumdan çıkmaya çalışır. Bu yüzden de dışkının bir kısmını kumunun dışına düşebilir.
Dışkılarken Ağlamak ya da Dışkılamaktan Kaçınmak
Kabız olan kediler tuvaletlerini yapmayı başaramadıkları için sürekli olarak kumlarını ziyaret ederler. Bu ziyaretler sırasında ağlamaya benzeyen sesler çıkartabilirler. Ayrıca yaşadıkları acı sebebiyle kumlsrını kullanmaktan tamamen kaçınabilirler. İleri boyutlarda tuvaletlerine karşı genel bir tavır olarak kumlarını kullanmaktan vazgeçebilirler.
Kedilerde Kabızlık İle Birlikte Görülebilecek Diğer Semptomlar
Kedilerde kabızlıklarının yanında başka semptomların da gözlemlenmesi durumunda diğer sağlık sorunlarından şüphelenilmesi ve en kısa süre içerisinde veteriner hekime götürülmesi gerekmektedir. Kedilerde kabızlık ile birlikte görülebilecek diğer semptomlar ise şunlar olmaktadır.
- Halsizlik,
- İştah azalması,
- Mide bulantısı,
- Kusma,
- Daha çok ya da daha az su tüketmeme,
- Daha sık idrara çıkma,
- Kas kitlesinde azalma,
- Zıplarken zorlanma,
- Yürüyüş değişiklikleri,
- Kilo kaybı,
- Saklanma,
Kedilerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Kedilerde görülen kabızlığın altında herhangi bir hastalık bulunmuyorsa kedilerde kabızlığa ne iyi gelir sorusunun birkaç farklı yanıtı bulunmaktadır.
Kedilerde kabızlığın giderilmesi için öncelikle mamasının değiştirilmesi sonuç verebilmektedir. Çünkü bazı kedi mamaları kedilere alerji yapmakta ve bağırsaklarında iltihaplanmalara neden olmaktadır. Bu iltihaplar dışkının geçmesini zorlaştırırak kedilerin kabız olmalarına neden olmaktadır. Mamalardaki temel protein kaynağı değiştirilmesi ise besin alerjisini azaltarak kedilerin daha rahat dışkılama yapabilmesini sağlamaktadır.
Kedilerdeki kabızlığın azaltılabilmesi ve etkili bir şekilde dışkılamanın gerçekleşmesi için kilolarının sağlıklı aralıkta kalmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu sebeple özellikle obez olan kedilerin veteriner hekimlerinin gözetimi altında light mama kullanarak kilo vermeleri ve bağırsaklarındaki enfeksiyonu önleyerek daha rahat dışkılama yapmalarını sağlayabilmektedir.
Kedilerin kabızlığı engellenmesini sağlayan bir diğer yöntem ise günlük aktivite ve egzersiz süresinin uzatılmasıdır. Bu yüzden kedinize daha fazla vakit geçirerek ve onun için eğlenceli oyuncaklar alarak daha fazla hareket etmesini sağlayabilirsiniz.
Kedilerde görülen kabızlık nedenlerinden birisi olan yeterli su tüketiminin olmamasıdır. Bunun önlenmesi için belirli aralıklarla yaş mamaları verilmesi uygun bir tercih olacaktır. Ayrıca kedilerin su tasların sürekli olarak temiz ve sularında taze olması daha fazla su içmelerini sağlayacaktır.
Kabız olan kedileri özellikle süt ve süt ürünleri vermekten kaçınmak için bir diğer önlem olacaktır. Çünkü süt ve süt tüketimi kedilerde kabızlığa neden olmaktadır.
Kedinizde özellikle akut kabızlık söz konusu ise mamalarına bir miktar saf zeytinyağı eklemek kabızlığın giderilmesinde yardımcı olacaktır.
Kedilerin Kabızlığı Nasıl Geçer?
Kedinizin kabız olması sizlerin üzdüğü gibi onları da son derece zorlayan bir sorun olmaktadır. Bu sebeple kedilerin kabızlığı nasıl geçer sorusunun cevabını aramanız son derece normaldir. Kedinizin kabızlığın tam olarak tedavi edilebilmesi için kesinlikle veteriner hekiminizden yardım almanız gerekmektedir. Çünkü kabızlığa neden olan birçok farklı hastalık ve faktör bulunmaktadır. Kabızlığın altında yatan bu sebepler tam olarak tespit edilmeden kabızlığın tedavi edilmesi de mümkün olmamaktadır. Bunu yapabilecek tek kişi ise veterineriniz olmaktadır. Kabızlığa neden olan birçok sorun genellikle ilaç kullanımı ile giderilebilmektedir. Ancak söz konusu megakolon gibim anatomik bir sorun olduğundan kedinizdeki kabızlığın tedavi edilebilmesi için cerrahi tedavi yöntemlerine başvurmak gerekli olacaktır.