Kediler de tıpkı insanlarda olduğu gibi üst solunum yollarına kaçan tozlar, polenler ve yabancı cisimler sebebiyle hapşırabilirler. Genel olarak kedilerin günde bir veya birkaç defa hapşırmasında herhangi bir sorun yoktur fakat hapşırmanın aşırı hal alması ve ek semptomlar ile birlikte gözlenmesi çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle “Kediler niye hapşırır” konusunun kedi özelinde ele alınması ve uygun şekilde tedavi edilmesi oldukça önemlidir.
Kedilerde Hapşırma Nedenleri
Kedilerde görülen hapşırma; sıklıkla nazal boşluktaki rahatsız edici yabancı parçacıklardan kaynaklanan ve ağız ile burundan aşırı hızlı ve yüksek miktarda hava çıkışı şeklinde gerçekleşen sıradan bir olaydır. Ancak kimi zaman enfeksiyon benzeri hastalıklardan kaynaklanarak kedi sağlığını tehdit edebilir. Bu nedenle hapşırmanın olası nedenlerinin iyice araştırılması gerekir:
- Alerjiler en yaygın hapşırma sebeplerindendir ve toz, küf, polen veya belirli gıdalar karşısında alerjik reaksiyon gösteren kedilerde görülebilir. Bu alerjenlere maruz kalan kedilerin hapşırması normal karşılanır.
- Bazı tüy bakım ürünleri, deri şampuanları veya evde kullanılan temizlik ürünleri gibi rahatsız edici kimyasal içeriğe sahip irritanlar kedilerde hapşırmaya neden olabilir.
- Soğuk algınlığı veya viral enfeksiyonlar sonucu kedilerde hapşırma gözlenebilir. Bu tür durumlarda genellikle ek hastalık bulgularına da rastlanır.
- Kediler sinüzit benzeri üst solunum yolu enfeksiyonları sonucu da hapşırabilirler. Bu enfeksiyonlarda da ek semptomlar mevcuttur.
- Burun veya boğaza kaçan tahriş edici kokular ile nesneler kedide hapşırmaya sebep olabilir. Çevresel koşulların iyileştirilmesi ile birlikte bu hapşırıkların geçmesi beklenir.
- Kimi zaman aşırı heyecan ve hareket sonrasında da hafif hapşırık atakları gözlenebilir, bu tür ataklar genellikle kısa süreli ve zararsızdır.
Siz de eğer “kedim sürekli hapşırıyor” diyorsanız, altta yatan herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını anlamak ve zamanında uygun tedaviye başlamak için veteriner hekime başvurabilirsiniz. Veterinerin, kedinizin durumunu detaylı şekilde değerlendirmesi sonucu hapşırık sorunu ile en iyi şekilde mücadele edebilirsiniz.
Kedilerde Hapşırma Yanında Oluşabilecek Semptomlar
Kedilerde hapşırığın normal olup olmadığı beraberinde gözlenen bazı semptomların varlığı ile ilişkilidir. Genel olarak kısa sürede geçen, ek hastalık semptomları vermeyen vakalarda ortamdaki alerjenler etkilidir ve kedinin rahatsızlık duyduğu çevresel faktörlerin ortamdan uzaklaştırılması ile birlikte hapşırığın da geçmesi beklenir. Ancak altta başka bir sorunun yatması halinde kedide oluşabilecek şu gibi ek semptomlara karşı tetikte olmakta fayda bulunur:
- Nefes alıp verirken gelen hırıltı ses alt solunum yollarındaki bir soruna işaret edebilir.
- Öksürük boğaz veya üst solunum yolları kaynaklı hastalıklar sonucu görülebilir.
- Burun akıntısı, burundan kan veya koyu renkli mukus gelmesi viral enfeksiyon ya da yaralanma habercisi olabilir.
- Halsizlik ve yorgunluk bu tür hastalıklardaki ortak semptomlar arasındadır.
Hapşırığın ek bulgular ile birlikte gelişmesi birçok probleme işaret edebilir ve bu tür sorunlar zamanında ortadan kaldırılmadığında bağışıklık sistemini zayıflatarak daha ciddi potansiyel hastalıklara evrilebilir. Bu nedenle karşılaştığınız ek bulguları fotoğraflamak ve veteriner hekim ile anında paylaşmak, özellikle ileri yaşlı veya yavru kedilerinizdeki sorunları zamanında çözmek adına büyük önem taşır.
Kedilerde Hapşırma Nasıl Geçer?
Kedi hapşırması normal olabileceği gibi başka bir sağlık sorununun habercisi de olabilir, bu nedenle özellikle uzun süreli ve şiddetli hapşırıkların geçmesi için mutlaka veteriner hekim kontrolünde doğru tedavinin başlatılması gerekir. Sorunun kaynağı birçok farklı neden olabileceğinden tedavi de buna göre çeşitlendirilebilir:
İlaç Tedavisi
Üst solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan kaynaklanan hapşırık problemleri genellikle kedinin genel sağlık durumuna uygun bir antibiyotik veya antiviral ilaç kullanımı ile tedavi edilir. Kimi zaman burun tıkanıklıklarını açmak için çeşitli damlalar, astım semptomlarını gidermek için ise kortikosteroid tipi ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçların veterinerin önerdiği dozda ve süre boyunca kullanılması ile hastalık kısa sürede iyileşir.
Alerjen Kontrolü
Hapşırmanın en yaygın sebebi alerjenlerdir ve toz, partikül, polen şeklinde olan bu alerjenlerin ortamdan uzaklaştırılması genellikle tedavi için yeterlidir. Ancak bu aşamada kedide alerjiye sebep olan maddenin iyi araştırılması gerekir, bunun için veteriner hekim tarafından yapılan testler ve diğer tetkikler oldukça faydalıdır. Eğer kedideki hapşırmanın kaynağı alerjiler ise, veteriner önerisi ile alerji ilaçları kullanılabilir, mama değişimi veya yaşam alanının belirli maddelerden arındırılması gerekebilir. Örneğin; evde düzenli temizlik yapmak, mobilyaları ve halıları havalandırmak, kedi tüylerine düzenli bakım uygulamak potansiyel denenebilecek etkili yöntemler arasındadır.
Beslenme ve Diyet
Bazı durumlarda kedinin bağışıklık sistemini zayıflatan rahatsızlıklar da hapşırık semptomu ile birlikte gelişebilir. Bu tür vakalarda çeşitli ilaç tedavilerine ek olarak kedi yaşam kalitesini artıracak beslenme ve diyet değişiklikleri de yapılmalıdır. Örneğin; çeşitli vitamin ve mineral takviyeleri kullanmak, yaş ve kuru mama seçimini tekrar gözden geçirmek hapşırığın ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.
Nemlendirme
Kedinin bulunduğu odadaki havanın kuru olması da hapşırığa sebep olabilir. Bu tür durumlarda odayı düzenli olarak havalandırmak veya hava kuruluğunu önleyen nemlendiricilerden faydalanmak sorunun çözülmesine yardımcıdır. Ayrıca kedinin gün içinde yeterli su içmesini sağlamak da burun mukozasının nemli kalmasına yardımcı olarak hapşırıkları önleyebilir.
Her kedideki hapşırık problemi farklı bir durumdan kaynaklanabilir, kimi zaman burna kaçan minik parçacıklar kimi zaman ise dental problemler bu sorunu tetikleyebilir. Bu nedenle “Hapşıran kediye ne iyi gelir” sorusunu mutlaka veterineriniz ile birlikte araştırmanız ve kediniz için en uygun yöntemi birlikte bulmanız gerekebilir.