Kedilerde gebelik genellikle özel bakım gerektirmeyen kolay bir süreçtir. Çünkü gebe kalan dişi kediler, herhangi bir ilgiye gereksinim duymadan kendi sağlığını koruyabilir. Ancak bu durum özellikle kedi sahipleri için sürpriz niteliği taşır. Çünkü kedisinin hamile olduğunu bilmeyen kedi sahipleri sonraki döneme de hazırlıksız yakalanır. Her ne kadar anne kediler içgüdüsel olarak gebelik ve beslenme adımlarında birçok işi kendi başına hallediyor olsalar da kedinizin hamile olduğunu fark etmek ikinizin hayatında da büyük fark yaratabilir. Peki kedi gebeliği nasıl anlaşılır ve kediler kaç ayda doğurur?
Kedilerde Gebelik Belirtileri Nelerdir? Kedilerde Hamilelik Nasıl Anlaşılır?
Kısırlaştırılmamış ve dışarıya erişimi olan bir dişi kediniz varsa her zaman hamileliğe hazır olmanız gerekir. Aksi halde eve gelecek yeni yavrular yaşam alışkanlıklarınızı bir anda büyük ölçüde değiştirebilir. Ancak kedilerin gebelik süresi ilk bakışta hemen anlaşılmayabilir bu da kedi sahiplerinin belirtilere karşı tetikte olmasını gerektirir. Gebeliğin başında sık gözlenen değişikliklerin başında şunlar gelir:
- Gebeliğin ilk göstergesi kızgınlık semptomlarının sona ermesi ve kedinin sakinleşmesidir.
- Meme uçlarının şişerek kırmızı ve koyu bir görünüm alması süt bezlerinin yavaş yavaş dolduğunu gösterir.
- Birçok hamile kedi normale kıyasla daha sık ve fazla yemek yeme eğilimindedir.
- Yaklaşık 4-5 hafta için karın belirgin şekilde şişerek sarkmaya başlar.
- Zaman içinde kedinin daha fazla ilgiye ve sevgiye ihtiyacı olabilir. Kimi zaman ise aniden aksileşerek kendini soyutlamak isteyebilir.
Bütün bu faktörler kedinin gebe olduğunu gösterebilir. Ancak gebeliği kesin olarak doğrulamak için veteriner hekimin yapacağı testlere ve fizik muayeneye gereksinim vardır. Kedinizdeki fizyolojik değişimden şüpheleniyorsanız en kısa sürede veterinerinize danışarak sürece nasıl hazırlanmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Hamile Kedilerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Hamilelik, insanlarda olduğu gibi kedilerde de zorlu bir süreçtir ve dişi kediler genellikle öz bakımının büyük çoğunluğunu kendi başına halledebilirler. Fakat süreç boyunca kedinizin durumunu takip ederek onun bu zorlu süreci daha kolay atlatmasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin; ona temiz su ve taze mama sağlamak hamilelik boyunca kendini rahat hissetmesini sağlayacak önemli adımlardır. Oda sıcaklığını belirli bir ısıda tutmak ve yattığı alanı rahat hale getirmek de yine konforunu olumlu etkileyen değişikliklerdir. Ek olarak veteriner hekimin önerisiyle çeşitli vitamin ve mineral takviyeleri kullanabilir, böylece doğuma kadar olan aylarda bağışıklık sistemini koruyabilirsiniz.
Kedilerin Gebelik Süreci Nasıldır? Doğum Aşamaları Nelerdir?
6. ayını dolduran her kedi yavaş yavaş yetişkinliğe adım atar ve 9. ayla birlikte üremeye hazır hale gelir. Bu süreçte çiftleşme yaşanırsa hamilelik gerçekleşebilir. Her kedi farklı yapıda olduğundan kedilerin doğum süresi de birbirinden farklı seyreder. Ancak genellikle hamile bir kedi 55-65 gün içinde doğum yapar ve tek seferde 4-5 yavru doğurur. Doğum zamanı yaklaştıkça kedinin davranışlarında bazı değişiklikler olur. Anne kediler, doğumdan kısa süre önce evdeki sessiz, kuytu ve hava akımının olmadığı bir yere geçerek beklemeyi tercih ederler. Eğer hamile kedinizde gizlenme isteği fark etmeye başlarsanız, doğuma 1-2 gün kaldığını düşünebilirsiniz. Ayrıca karnından aşağısını yalaması ve daha az yemek yeme isteği de doğumun başladığını gösteren etmenlerdendir.
Kedi doğumu kendi içinde 3 farklı aşamada gerçekleşir:
- İlk aşama kasılmaların başladığı evredir. Bu evrede anne kedi saklandığı alanda sürekli hareket eder. Hızlı hızlı nefes almaya ve miyavlamaya başlar. Kimi zaman kusma da yaşanabilir.
- İkinci aşamada kasılmaların süresi ve sıklığı artar. Bu aşamada anne kediyi asla hareket ettirmemeniz gerekir çünkü doğum başlamış durumdadır. Annenin taşıdığı yavru sayısına ve konfora bağlı olarak ikinci evre uzunluğu değişir. Bu nedenle kedi doğumu kaç saat sürer, kesin olarak yanıtlaması mümkün olmayan bir sorudur. Ortalama değerler düşünüldüğünde ise ilk yavrunun yaklaşık 30-60 dakikada, diğerlerinin 15-20 dakikada doğması beklenir. Anne bir yavruyu doğurduktan sonra kısa süre dinlenerek diğerini doğurmaya geçebilir.
- Üçüncü ve son aşama ise plasentanın vücuttan atımı ile gerçekleşir. Bu durum, doğumun sonlandığını ve annenin bütün yavrularını dünyaya getirdiğini gösterir.
Her kedi için bu aşamaların şiddeti ve şekli değişiklik gösterir. Doğum sırasında oluşabilecek potansiyel komplikasyonları önlemek ve ardından gereken kontrolleri yaptırmak için veterinerinize dilediğiniz her an danışabilirsiniz.
Hamile Kedilerin Doğumdan Sonra Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Başarılı geçen bir doğumun ardından kedinizi veya yavruları veteriner kontrolüne götürmeniz gerekmez. Anne doğumun ardından yavrularını tek tek yalayarak onlara süt emmeyi ve kendi başına tuvalet yapmayı öğretecektir. Doğumun ardından annede 2-3 hafta boyunca vajinal akıntı devam etmesi normal karşılanır. Ancak yavruların yeterince beslenmediğini veya akıntının fazla olduğunu fark etmeniz halinde muayene için randevu oluşturabilirsiniz.
Süreç içinde anne ve yavru kedilerin konforunu artırmak için şu bakım önerilerini uygulayabilirsiniz:
- Kedilerin bulunduğu alanın sessiz ve rahat olmasını sağlamak
- Anneye ve kedilere sosyalleşmeleri için zaman tanımak, yavru kedilere onlar kendi başına annenin yanından ayrılmaya başlamadıkça dokunmamak
- Mama kabı, su kabı ve tuvaleti yakın konumlandırmak fakat mamanın ve suyun temiz kaldığından emin olmak
- Veteriner önerisiyle gerekiyorsa daha besleyici bir mamaya geçiş yapmak
- Annenin süt üretimi yeterli değilse çeşitli süt tozlarından ve takviyelerden faydalanmak
- Evdeki diğer hayvanları uzak tutmak
- Evde özellikle kısırlaştırılmamış erkek kedi varsa anneyi bu kediden korumak
Kedinin çiftleşmesinin önüne geçilmezse doğum sıklığı yılda 3 sefere kadar çıkabilir. Fakat bu durum özellikle dişi kedi için fazlasıyla yorucudur. Ayrıca hayata gelecek yavruların bakımı açısından da güçlük çıkarır. Bu nedenle kedinizi çiftleştirmeyi planlıyorsanız bile her zaman yavru ve anne sağlığını göz önünde bulundurarak seçim yapmanız önerilir. Çiftleşmenin önüne geçemiyorsanız kısırlaştırma operasyonunu etkili bir tedavi olarak değerlendirebilirsiniz.