Kediler de insanlarda olduğu gibi zaman zaman yüksek ateş problemi yaşayabilirler. Vücut ısısının aşırı artışı ile karakterize olan ateşlenme tehlikeli bir durumdur ve bakteriyel enfeksiyon, iltihaplanma, dehidrasyon gibi birçok soruna bağlı gelişebilir. Ateşlenmenin uzun süre devam etmesi ve vücut ısısının fazla yükselmesi ise vücutta ek organ hasarına sebep olabilir. Bu nedenle kedi ateşlenmesi ile karşılaşmanız halinde sorunu ciddiye almanız ve acil müdahalede bulunmanız gerekir. Bu yazımızda kedinin ateşi nasıl anlaşılır konusunu inceleyecek ve evde uygulayabileceğiniz koruyucu yöntemlerden bahsedeceğiz.
Kedilerde Ateşin Nedenleri ve Belirtileri
Sağlıklı bir kedi vücudunda ideal sıcaklık 38 ila 39 derece arasıdır. Bu sıcaklığın zaman zaman aşırı harekete ve mevsim koşullarına bağlı olarak dalgalanması mümkün olsa da çeşitli problemler nedeniyle aşırı yükselmesi ateşlenmeye işaret eder. Ateşlenmenin yaygın nedenleri arasında şunlar yer alır:
- Dehidrasyon
- Kullanılan ilaçlar
- Tümörler
- Yaralanma ve travmalar
- Bakteriyel, viral ve paraziter enfeksiyonlar
- İltihaplanmalar
- Organ yetmezlikleri
- Kalp, karaciğer, böbrek hastalıkları
Ateşlenme geçici bir durumdan kaynaklanabildiği gibi ciddi hastalık habercisi de olabilir. Bu ikisi arasındaki farkı anlamak için ise ek semptomların göz önünde bulundurulması gerekir. Çünkü kedi ateşi, altta yatan nedene bağlı olarak farklı bulgular ile birlikte gerçekleşir. Ayrıca vücut sıcaklığının ne kadar yüksek olduğu da ortaya çıkan semptomların şiddeti üzerinde etkilidir. Çoğu kedide belirgin bir ateşin yanı sıra şu bulgulara rastlanır:
- Kulakların ve vücudun normalden sıcak olması
- Hızlı hızlı soluma
- İştahta azalma
- Halsizlik
- Burunda kuruma
- Gözlerde sulanma
- Titreme
- Huzursuzluk
Yukarıdaki belirtiler kedinin ateşi olduğunu gösteren yaygın belirtilerdir. Bunlardan bir veya birkaçı ile karşılaşmanız halinde hem uygun tedaviyi almak hem de evde yapabileceklerinizi öğrenmek adına veterinerinize başvurmanız önerilir.
Kedilerin Ateşi Nasıl Ölçülür?
Ateşlenme, her zaman aşırı ciddi boyutlara ulaşmayabilir ve bu nedenle kedi sahipleri tarafından net şekilde fark edilmeyebilir. Bu durum soruna zamanında müdahale etmeyi önlediğinden vücuttaki problemin daha riskli seviyelere ilerlemesine yol açabilir. Dolayısıyla kedinize ilk müdahalede bulunmadan önce kedilerin ateşi nasıl ölçülür öğrenmeniz ve belirli aralıklarla ateşini kontrol etmeniz gerekir. Bunun için dijital göstergeli bir termometre kullanmak en kolay yöntemdir. Kedinin kulağına yerleştirerek birkaç dakika beklettiğiniz bir termometre mevcut vücut sıcaklığı hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.
Kedilerin Ateşi Nasıl Düşürülür? Evde Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?
Kediler için ideal vücut sıcaklığı 38-39 dereceleri arasında olsa da ciddi hastalıklardan genellikle 40-41 seviyelerinden sonra bahsedilir. Bu nedenle kedinizin ateşinin çıktığını fark etmeniz durumunda evde uygulayabileceğiniz bazı ateş düşürme yöntemleri vardır. Yine de altta yatan nedeni doğru belirlemek ve geç tedavi riskini ortadan kaldırmak için anında veteriner hekiminize görünmek isteyebilirsiniz. Sonrasında hekimin uygulayacağı yöntemler ve önerdiği ilaçlar yardımıyla ateşi kısa sürede normal aralığa indirebilirsiniz.
Ancak kedi ateşlenmesi birçok nedene bağlı gelişen yaygın bir sorun olduğundan özellikle ilk müdahalede yapmanız gerekenleri bilmeniz önemlidir. Eğer kedinin ateşi nasıl düşürülür bilirseniz, veteriner hekime başvurana kadar geçen zaman zarfında ateşi de kontrol altında tutabilirsiniz. Bu noktada kedinizi aşırı sıcak ortamdan uzaklaştırabilir veya üşütmeyecek şekilde su ile serinletebilirsiniz. Çoğu kedi sudan korktuğundan bu adımda ona nazik davranabilir ve doğrudan suyla ıslatmak yerine bir bez veya tarak yardımıyla silmeyi deneyebilirsiniz. Eğer ateşin yetersiz su tüketiminden kaynaklandığını düşünüyorsanız, suyu sürekli taze tutan otomatik su kaplarından edinebilir veya içme suyunu gün içinde düzenli aralıklarla tazeleyebilirsiniz. Son olarak sağlıklı bir beslenme planına sadık kaldığından emin olmak için mama, yaş mama ve takviye seçiminde uzman fikirlerini değerlendirebilirsiniz.
Bu tip bir yaklaşıma rağmen uzun süre düşmeyen ateş söz konusu ise acil müdahalede bulunmaktan ve veterinerinize danışmaktan da çekinmemelisiniz. Evde kontrol altına alınamayan ateş problemlerinin birçoğu veterinerin önerdiği ilaçlar ve diğer basit uygulamalar sayesinde normal değer aralığına gerileyecektir.