Kedilerin en iyi olduğu konuların başında hastalıklarını saklamak gelir. Son ana kadar hasta olduklarını hissettirmemek için ellerinden geleni yaparlar. Ancak dikkatli kedi anne ve babaları kedilerinde ki bazı değişikliklerden bir sorun olabileceğini anlar. Diğer bir yandan ateşlerinin olduğunu açık bir şekilde anlatamayacakları için kedilerin ateşe bağlı olarak ortaya çıkan semptomlarının kontrol edilmesi gerekir.
Kedinizin Ateşi Olduğunu Nasıl Anlayabilirsiniz?
Kediniz en sevdiği şeyleri yapmıyor ve oyun oynamaktan vazgeçti ise muhtemelen ateşi vardır. Bunun yanında iştahının azalması, hatta en sevdiği mamaya karşı bile kayıtsız kalması ile, yeterince su içmemesi de ateşin belirtilerinden olabilir. Kedinizin ateşinin olup olmadığını anlamanın en kesin yolu ise termometre kullanmaktır. Ancak her evde kedi termometresi bulunmadığı için kedilerin ateşleri pratik bilgilerle izlemesi gerekir.
Kedilerde Ateş Belirtileri Nelerdir?
Normal de kedilerin vücut ısıları insanlarınkinden fazla olsa da kedilerin ateşinin çıkması birçok kedi sahibi tarafından kolaylıkla anlaşılabilir. Diğer bir yandan kesin ölçüm için termometreye ihtiyaç duyulur. Ancak veterinere götürüp götürmemeye karar verebilmeniz açısından kedilerde görülen ateşin belirtilerini bilmenizin size yardımı dokunacaktır.
Burun Kontrolü
Kedilerin burunları normalde serin ve nemli olur. Burunlarını her yere sürmeye bayılan kedilerin sahipleri tarafından bu his çok net bilinir. Ancak, eğer kedinizin ateşi varsa o zaman burunları kuru ve her zamankinden çok daha sıcak olacaktır. Bu sebeple kuru ve sıcak bir burun ile karşılaştığınızdan ateşten şüphelenebilirsiniz.
Diğer bir yandan kedilerin gün içerisinde yeterince su içmemeleri de bu semptomlara sebep olabilir. Bu sebeple sıcak ve kuru bir burun ile karşılaştığınızda öncelikle kendinize su vermeli ve bir süre sonra tekrar denemelisiniz. Bunun yanında bazı kedilerinin ırk özellikleri arasında kuru burun bulunur. Eğer kediniz bu ırklardan biri ise o zaman burnun durumu size herhangi bir bilgi sağlamaz.
Kulak Isısı
Kedinizin ateşi olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise kulak ısılarına bakmaktır. Genel olarak sıcak olan kulaklar ateş dönemlerinde çok daha sıcak olur. Eğer kediniz izin veriyorsa o zaman özellikle kedinizin kulağınızın iç kısmındaki sıcaklığı kontrol etmeniz gerekir. Eğer normalden daha yüksek bir ısı söz konusu ise o zaman ateşten şüphelenebilirsiniz.
Sırt Kontrolü
Kedilerin sırtları da kulakları gibi sıcak bölgelerinden olmaktadır. Diğer bir yandan kedinizin ateşi olup olmadığını anlamanız için de sırtını okşamanız ve buradaki sıcaklığın normalden daha fazla olup olmadığına bakmanız yeterli olur. Tabi bunun için kedinizin daha öncesinde petek üzerinde veya güneş altında keyif yapıp yapmadığını bilmeniz gerekir.
Hızlı Nefes Alışverişi ve Titreme
Kedilerde görülen ateş semptomlarından birisi de daha hızlı nefes alıp vermeleri ve titremelerdir. Eğer kedinizin normalden daha hızlı nefes alıp verdiğine ve özellikle ağzının açık kaldığına şahit olursanız ateşinin olduğundan emin olabilirsiniz.
Patiler
Kedi patilerinin yapısı son derece hassastır. Bu sebeple kedilerde görülen değişimler patilerinden rahatlıkla anlaşılabilir. Bu sebeple eğer ateşten şüpheleniyorsanız patilerinin ısılarını kontrol edebilirsiniz. Hatta yüksek ateş kedilerin patilerinde terlemeye dahi sebep olabilir.
Termometre İle Kedilerin Ateşi Nasıl Ölçülür?
Eğer yukarıda açıkladığımız ateş belirtilerinden biri ya da birkaçı ile karşı karşıya kaldıysanız o zaman kedinizin ateşini ölçmenizin zamanı gelmiş demektir. Kedilerin ateşi ise 2 farklı yoldan yapılır. Bu yöntemlerin ilki ve en çok tercih edileni kulaktan yapılan ölçümlerdir. Ancak bu yöntem ile her zaman sağlıklı bir ölçüm yapmak kolay olmamaktadır. Çünkü kedilerin dokunulmasından hoşlanmadıkları kulaklarında termometrenin sabit bir şekilde tutulması gerekir.
Kedinizin ateşini ölçerken en az seviyede rahatsız olmasını sağlayacak olan kulaktan ateş ölçme yönteminde kedinizin sabit durması önemlidir. Daha sonrasında termometreyi hazırlayarak kulağın iç bölümüne yerleştirmeniz gerekir. Ancak termometreyi çok fazla derine indirmemek önemlidir. Aksi halde kedinizin kulağına zarar verebilirsiniz.
Kedilerin ateşlerini ölçmek için kullanılacak bir diğer yöntem ise rektal ölçümdür. Ancak bu yöntem kesinlikle kedinizin hoşuna gitmeyecektir. Bu sebeple bu ölçüm yöntemini veterinere ulaşamadığınızda ve son seçenek olarak kullanmak zorundasınız.
Rektal ölçüm yaparken size yardım edecek birine ve vazelin gibi nemlendirici bir kreme ihtiyacınız olacaktır. Rektal ölçümlerde mutlaka civalı termometreler yerine dijital termometrelerin kullanılması gerekir.
Rektal yoldan ölçümün yapılması için termometrenin ucuna vazelin sürdükten sonra kedinizin kuyruğunu nazikçe kaldırmalı ve termometrenin ucundaki metal kısmını kedinizin anüsüne yerleştirmelisiniz. İşlem sırasında kedinizin sabit tutulması ve onu sakinleştirmek için sürekli olarak telkin edilmesi önemlidir.
Yavru Kedilerin Ateşi Nasıl Ölçülür?
Yavru kedilerin vücut ısıları yetişkinlere oranla daha yüksek olmakla birlikte oyun oynadıkları zamanlarda da bir artış söz konusu olmaktadır. Eğer yavru kedinizin ateşi olduğundan şüpheleniyorsanız o zaman vakit kaybetmeden veterinere götürmeniz gerekir. Çünkü yavru kedilerde rektal ölçüm kesinlikle önerilmemekte ve kulaktan yapılan ölçümler de yanıltıcı olmaktadır.
Kedilerin Normal Vücut Isıları Kaç Derecedir?
Yetişkin kedilerin vücut ısıları 38,1 ile 39,2 derece arasında değişkenlik gösterir. Yavru kedilerin vücut ısıları ise yetişkinlere göre daha yüksektir ve 38,5 ile 39,5 arasında ki değerler normal olarak kabul edilir.
Kedilerin Ateşini Düşürmek İçin Ne Yapılabilir?
Kedilerin ateşini düşürmek için veterinerin önerdikleri dışında herhangi bir ilacın kullanılmaması gerekir. Özellikle insanlar için üretilmiş olan ateş düşürücülerden uzak durulmalıdır. Bunun yerine ortamın ısısının düşürülmesi veya patilerine, koltuk altlarına veya sırtına buz komplekslerinin uygulanması yeterli olur. Eğer yarım saat içerisinde ateşinde herhangi bir değişim olmazsa o zaman veterinere götürülmeleri gerekir.
Kedilerde Ateşin Sebepleri
Kedilerin ateşi birçok farklı etmen sebebiyle çıkabilir. Çünkü kedilerde de insanlarda olduğu gibi ateş vücudun hastalıklara karşı göstermiş olduğu bir savunma mekanizmasıdır. Kendinizde ateş görülmesinin en sık rastlanan sebebi ise bakteri kaynaklı olan enfeksiyonlardır. Enfeksiyonun yoğunluğu ile kedinizin ateşi doğru orantılı olur. Bu tür hastalıklarda kısa bir antibiyotik tedavisi ile kediniz eski sağlığına kavuşabilir.
Kedilerde görülen ateşin bir diğer sık rastlanan sebebi ise viral enfeksiyonlardır. Ne var ki viral kaynaklı hastalıklar için geliştirilmiş bir ilaç bulunmaz. Bu sebeple de kedinizin aşılarının düzenli bir şekilde yaptırılması onları birçok viral hastalığa karşı koruyacaktır.
Enfeksiyonlar:
Kedilerde ateşe neden olan enfeksiyonlar, çeşitli mikroorganizmaların (bakteri, virüs, mantar) vücuda girmesi ve çoğalması sonucu ortaya çıkar. Üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, deri enfeksiyonları ve diş eti enfeksiyonları gibi yaygın enfeksiyonlar, kedilerde ateşin başlıca sebeplerindendir.
Viral Hastalıklar:
Kediler, çeşitli viral hastalıklarla enfekte olabilirler ve bu hastalıklar sıklıkla ateşe yol açar. Kedi panleukopenisi (parvo), kedi soğuk algınlığı (kedi herpesvirusu), kedi calicivirus enfeksiyonu ve kedi enfeksiyöz peritonit (FIP) gibi viral hastalıkların hepsi, kedilerde ateşlenmeye yol açabilen potansiyel tehditlerdir.
Bağışıklık Sistemi Sorunları:
Kedilerin bağışıklık sistemi bazen düzgün çalışmayabilir veya çeşitli hastalıklar sonucu zayıflayabilir. Bu durum, vücudun enfeksiyonlarla mücadele edemediği ve ateşin ortaya çıktığı anlamına gelir. Kedi lösemisi ve FIV (Feline İmmün Yetmezlik Virüsü) gibi hastalıklar, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek ateşe sebep olabilir.
Yaralanmalar ve Travmalar:
Ciddi yaralanmalar, kaza veya travmalar sonucu vücutta inflamasyon (iltihaplanma) meydana gelir. İltihaplanma, vücut ısısının yükselmesine ve ateşin oluşmasına neden olabilir.
Alerjiler:
Kedilerde bazı yiyecek veya çevresel alerjenlere karşı reaksiyonlar görülebilir. Bu reaksiyonlar, vücutta inflamasyon oluşturarak ve ateşi tetikleyebilir.
İlaçlar ve Aşılar:
Bazı ilaçlar veya aşılar, nadiren de olsa, kedilerde ateşe yol açabilir. Aşı sonrası hafif ateşlenme normal kabul edilirken, bazı nadir durumlarda şiddetli reaksiyonlar oluşabilir.
Tümörler:
Kedilerde bazı kanser türleri ve tümörler, vücutta iltihaplanma ve ateşe yol açabilir. Bu durum genellikle kanserin ileri evrelerinde görülür.
Parazitler:
Ağır parazit yükü, özellikle kalın bağırsak solucanları gibi iç ve dış parazitler, kedilerde ateşlenmeye neden olabilir.
Sistemik Hastalıklar:
Böbrek yetmezliği, karaciğer hastalığı, diyabet gibi sistemik hastalıklar, vücut sıcaklığını etkileyerek kedilerde ateşlenmeye sebep olabilir.
Aşırı Sıcak ve Stres:
Kediler, aşırı sıcak hava koşullarında veya aşırı stres altında olduklarında ateşlenme yaşayabilirler. Özellikle sıcak yaz günlerinde veya stresli ortamlarda dikkat edilmelidir.
Önemli Not:
Kedilerde ateş, ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Eğer kedinizde ateşlenme belirtileri görüyorsanız, hemen bir veteriner hekime danışmanız önemlidir. Veteriner, kedinizi muayene ederek doğru teşhisi koymak ve uygun tedaviyi başlatmak için gerekli incelemeleri yapacaktır. Ateşin altında yatan temel nedenin belirlenmesi, kedinizin sağlığını korumak adına hayati önem taşır.