Kedilerdeki ağız kokusu yaşam kalitesini büyük ölçüde düşüren, önemsenmesi gereken bir sorundur. Genellikle yanlış diyet ve yetersiz bakım alışkanlıklarından kaynaklanan bu sorunun arka planında, kimi zaman daha ciddi sağlık problemleri veya diş ve diş eti iltihapları da yatıyor olabilir. Dolayısıyla yetişkin ve yavru kedilerin ağzı neden kokar araştırmanız, veteriner önerisi ile kedinize uygun bir tedavi planı uygulamanız gerekebilir. Doğru bakım ve tedavi aşamaları sayesinde yaşadığınız bu kötü koku probleminden kısa süre sonra kurtulabilirsiniz.
Kedilerin Ağzı Neden Kokar?
Kedilerdeki ağız kokusu da tıpkı insanlarınki birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Kimi zaman ufak önlemler sayesinde giderilebilen bu sorun, bazı durumlarda daha detaylı bir gözlem ve tedavi süreci gerektirebilir. Bu nedenle “Kedilerin ağzı neden kokar” diyorsanız, aşağıdaki olası riskleri incelemek isteyebilirsiniz:
Diyet
Tüketilen besin ve mamaların kedi ağız kokusu üzerinde doğrudan etkisi vardır. Özellikle sağlıksız veya kalitesiz mama tüketildiğinde ağızda kötü koku problemi oluşabilir. Bazı ıslak ve yumuşak mamalar ya da içinde soğan, sarımsak bulunan evde yapılan yemeklerin kediye verilmesi de ağızda rahatsız edici koku bırakabilir. Bu tür sorunlardan kurtulmak için kedinizi kaliteli ve besleyici içeriğe sahip mamalarla beslemeniz önerilir.
Diş ve Diş Eti Problemleri
Diş çürükleri, dişlerdeki tartar ve plak oluşumu, diş eti iltihaplanması gibi periodontal sorunların birçoğu kötü koku problemiyle birlikte gelişir. İlerleyen aşamada diş kırılmalarına veya kalıcı diş kayıplarına yol açan bu tür sorunlar, kedinin ağrı sebebiyle beslenme alışkanlıklarının değişmesine ve gün içinde sürekli rahatsız hissetmesine de yol açabilir. Bu tür sorunların zamanında tedavi edilmemesi halinde, stomatitis gibi komple ağız iltihaplanması ile karakterize olan ve yaşam sağlığını tehdit eden daha ciddi hastalıklar söz konusu olabilir.
Yetersiz Bakım
Çoğu kedi sahibinin atladığı bakım aşamalarından olsa da diş ve diş eti bakımı, kedi sağlığını ve yaşam kalitesini yakından etkiler. Düzenli olarak dişleri fırçalanan ve ağız bakımı yapılan kedilerde hem mamanın bıraktığı kötü koku ortadan kalkar hem de tartar benzeri diş problemleri önlenir.
Böbrek Hastalıkları
Nadiren de olsa; kedi ağız kokusu probleminin altında bazı böbrek hastalıkları yatıyor olabilir. Özellikle akut böbrek yetmezliği ve kronik böbrek yetmezliği gibi sorunlar kedi yaşam sağlığını tehdit eden, aynı zamanda kötü nefes, kilo kaybı, kusma, yüksek ateş gibi ek semptomlarla birlikte gözlenen hastalıklar arasındadır.
Karaciğer Hastalıkları
Karaciğer hastalıkları da böbrek hastalıkları gibi, kedide yaşam riski doğuran sorunlar arasındadır ve iştahsızlık, halsizlik, ishal benzeri belirtilerin yanı sıra kötü ağız kokusuna yol açabilir.
Diyabet
Diyabet teşhisi konulan kedilerde aseton benzeri nefes kokusu oluşabilir. Metabolik bir sorun olan diyabet varlığında, kedi beslenmesine ekstra özen gösterilmesi ve bazı ilaçların kullanılması gerekir. Bu tür ilaçlar da nefes kokusu şiddetini artırma riskine sahiptir.
Yukarıda da belirtildiği gibi, kedilerde ağız kokusunun birçok sebebi vardır ve kimi zaman altta yatan neden birden fazla olabilir. Bu nedenle kedinizin sağlığını korumak, olası hastalıkları erken evrede fark etmek ve gerekli önlemleri almak için rutin veteriner hekim kontrollerini aksatmamanız çok önemlidir.
Yavru Kedilerin Ağzı Neden Kokar?
Yetişkin kedilerde olduğu gibi yavru kedilerde de zaman zaman ağız kokusu problemi oluşabilir. Yavru kedilerdeki koku sorunu çoğu zaman normal kabul edilir, çünkü bu evrede kedinin ağız yapısı ve dişleri hızlı bir değişim sürecine girer. Ancak kalıcı dişlerin oluşmasından sonra devam eden koku problemi iç parazit, diş eti rahatsızlıkları veya beslenme hatalarından kaynaklanabilir. Kedinin sağlıklı şekilde gelişmesi ve potansiyel risklerden korunması için vücut direncinin zayıf olduğu yavruluk döneminde, ekstra kontrol ve bakım sürecine gereksinimi olur.
Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?
Kedilerdeki her ağız kokusu ciddi bir sorundan kaynaklanmaz fakat hızlı kontroller, olası sorunları önlemede etkilidir. Ancak ağız kokusunun yanı sıra; halsizlik, ateş, ishal veya salya akıntısı gibi belirtilerin olduğu durumlarda bu kontrollerin mümkün olan en hızlı şekilde yapılması gerekir. Kedideki soruna bağlı olarak veteriner hekimin uygulayacağı tedavi sonunda, hem koku hem de bu sorunun altındaki esas neden kalıcı olarak giderilebilir. Bu aşamada gerekli önlemleri almak içinse aşağıdaki evde bakım yöntemlerine başvurabilirsiniz:
- Kedinizin dişlerini ve diş etlerini doğru ürünlerle temizlemeyi ihmal etmemelisiniz. Ancak çoğu kedi dişlerinin temizlenmesinden hoşlanmaz, bu nedenle evde bakım yaparken ona zarar vermemeye ekstra özen göstermelisiniz. Dişleri temizleyemediğiniz durumlarda ise veterinerinizden yardım istemekten çekinmemelisiniz.
- Ağızdaki çürüklerin ve tartarların tedavisi için klinik uygulamalar gerekir. Bu nedenle evde bakım adımlarını uygulamadan önce veterinerinize danışmanız, gerekli adımlar hakkında bilgi almanız önerilir.
- Kedinizi iç parazitlerden korunmak için düzenli olarak aşılatmanız önemlidir. Vücut ve ağız sağlığını desteklemek istiyorsanız, kedinizin yaşına ve gereksinimine göre düzenlenen aşı takvimini asla kaçırmamalısınız.
- Kedinize verdiğiniz mama içeriğini kontrol etmeli, evde yaptığınız yemekleri kedinize vermemeli ve onun sağlığına uygun olan ek takviyelerden faydalanmalısınız. Sağlıklı ve dengeli bir diyet, hem çeşitli sağlık sorunlarının önlenmesine hem de ideal kilosunu korumasına yardımcı olacaktır.
Eğer siz de “yetişkin veya yavru kedilerin ağız kokusu nasıl giderilir” diye merak ediyorsa ve kedinizin yaşadığı sorunu ortadan kaldırmak istiyorsanız, veterinerinizin önerisiyle birlikte uygun tedaviye başlayabilirsiniz.