Kediler Sürekli Neden Miyavlar? - Petizone
Kediler Neden Miyavlar

Kediler Sürekli Neden Miyavlar?

İçindekiler

Kediler çevreleriyle miyavlayarak iletişim kuran canlılardır, bu nedenle patili sot sahipleri için kedi miyavlaması oldukça doğaldır. Özellikle yavruluktan yetişkinliğe geçiş sürecinde evrilen kediler sevgi, beslenme, çiftleşme gibi ihtiyaçlarını miyavlayarak daha net anlatmaya başlarlar. Her kedinin çevresine verdiği tepkiler farklı olduğundan miyavlamanın da belirli bir sınırı veya şekli olmaz ancak miyavlamadaki olası değişimler kedi sahipleri tarafından rahatlıkla anlaşılabilir. Kimi zaman dayanılmaz hale gelen miyavlamanın arkasında potansiyel sağlık riskleri yatıyor olabileceğinden, yetişkin ve yavru kedi neden miyavlar daha yakından incelenmesi gerekir.

Kediler Neden Miyavlar?

Kedi miyavlaması birçok anlama gelebilir ve kedinin karakterine, bulunduğu ortama, stres faktörüne göre değişebilir. Siz de “Kedim sürekli miyavlıyor” diyorsanız, gelin kedilerin en yaygın miyavlama sebeplerini yakından araştıralım:

İlgi Çekme

Kediler yalnız kalmayı sevseler de sürekli yalnız kalmak istemezler, bu durumda ilgi çekmek ve çevrelerinden sevgi görmek için miyavlamayı tercih edebilirler. Eğer kedinizle yeterince vakit geçirmiyorsanız, miyavlamasının sebebi sizinle oyun oynamak veya konuşmak istemesi olabilir. Gün içinde oyun oynayarak yorulan kediler hem daha mutlu hem daha sessiz olurlar.

Açlık

Açlık kedilerin miyavlaması için en yaygın sebeptir, mama veya su kabı boşalan bir kedi bunu miyavlayarak anlatıyor olabilir. Kimi zaman yeterli maması ve suyu olsa bile, kaptaki bir kokudan veya pislikten rahatsızlığını da miyavlayarak gösterebilir. Ancak kediye her miyavladığında mama vermek de doğru bir yaklaşım değildir ve aşırı kiloya bağlı sağlık problemleri açısından risklidir.

Hastalık

Kedilerdeki birçok hastalık ağrılı ve rahatsız edici şekilde gelişir, bu nedenle miyavlayan bir kedide hastalık akla ilk gelmesi gereken nedenlerdendir. Kulak iltihapları sebebiyle işitme kaybı olan kedilerde de aşırı miyavlama görülebilir. Bu sorunların tedavi edilmesiyle birlikte miyavlama problemi de kendiliğinden geçer.

İletişim Kurma

Kediler evde yaşayan insanlar eve geldiğinde miyavlayarak onları selamlayabilirler. Her ne kadar bazı durumlarda kedi miyavlaması kulağı tırmalasa da aslında bu sadece onun kendi dilinde size “Merhaba” demesi olabilir.

Yaşlılık

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de sızlanma ve mırıldanma yaşa bağlı olarak artar, bu nedenle aşırı miyavlamanın kaynağı kedinin ilerleyen yaşı olabilir. Ayrıca ileri yaş, kimi zaman mental problemlere de yol açabilir ve kedide kafa karışıklığına bağlı sebepsiz bağırmalara yol açabilir. Bu semptomları hafifletmek için veteriner hekim kontrolünde ilaç kullanılabilir.

Çiftleşme

Özellikle kısırlaşmamış kedilerde dönem dönem artan miyavlamanın en yaygın sebebi çiftleşme arzusudur. Bu dönemde miyavlamanın şiddeti de sıklığı da normalden farklıdır ve genellikle daha rahatsız edici bir ton şeklinde olur.

Stres

Kendini stres altında hisseden kediler de bunu miyavlayarak göstermek isterler. Evde başka bir kedinin olması, yeni bebek doğması veya ev sahibinin uzun süre eve gelmemesi gibi durumlar kedinin kendini tehdit altında ve depresif hissetmesine yol açarak psikolojisini bozabilir. Bu tür durumları ortadan kaldırmak için onu rahatlatmanız ve birlikte kaliteli vakit geçirerek sevginizi göstermeniz genellikle yeterlidir. 

Kedilerde miyavlama dönem dönem artabilir ve belirli bir durumu anlatmaya yönelik olabilir. İstediklerini sürekli miyavlayarak almaya alışan kediler de bunu bir taktik olarak kullanabilir. Bu nedenle miyavlayan bir kediye asla bağırmamak, kızmamak ya da su sıkarak tepki göstermemek gerekir. Bu tür davranışlar hem kedi gözünde istediği tepkiyi aldığı anlamına gelir hem de stres altına girmesine neden olarak daha büyük sorunlar doğurabilir. Sürekli miyavlayan bir kedinin herhangi bir rahatsızlığı veya isteği yoksa diğer olası sebepler için veteriner hekime danışmanız önerilir.

Bu Gönderi Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Paylaşılanlar

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız
Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?
Kedilerde Karma Aşı
Kedilerde Karma Aşı Neden Önemlidir?
kopekler-kac-gunde-dogurur
Köpekler Kaç Günde Doğurur?
Kedilerde Ateşlenme
Kedilerde Ateşlenme: Kedilerin Ateşi Nasıl Düşer?
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Kedilerin Çıkardığı Sesler
Kedilerin Çıkardığı Sesler Ne Anlama Gelir?
Kedilerde Gebelik
Kedilerde Gebelik Süreci ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Kedilerde Kızgınlık Dönemi
Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Kedilerde Depresyon Belirtileri
Kedilerde Depresyon: Belirtileri, Tanıma ve Tedavi Yöntemleri
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?

Son Paylaşılanlar