Kediler Regl Olur mu? - Petizone
Kediler Regl Olur mu?

Kediler Regl Olur mu?

İçindekiler

Eğer daha öncesinde dişi bir kedi sahiplenmediyseniz muhtemelen aklınıza takılacak ilk soru dişi kedilerin adet döngüsüne sahip olup olmadığı ve oluyorsa bunun nasıl gerçekleştiği olacaktır. 

Kediler memeli sınıfında yer aldıkları için, yavrularını doğurmayı sağlayan fizyolojik süreç de memelilerle aynıdır. Bu sürecin içinde ise yumurtlama dönemleri bulunur. Kısaca söylemek gerekirse de dişi kedilerin de adet dönemleri bulunmaktadır. 

Kedilerin Adet Dönemleri Nasıl Olur?

Memelilerin adet dönemleri iki farklı kategoriye ayrılır Bunlardan ilki kanamanın dışarıdan görülen şekli olan menstrual cycle olarak adlandırılır. Kanamanın gözlemlenmediği ancak farklı belirtileri bulunan ise estrus cycle olarak adlandırılır. 

Kedilerin adet döngüsü yetişkinliğe ulaştıkları anda başlar. Irklara göre değişiklik göstermekle birlikte genellikle 6 aylık bir kedi cinsel olgunluğa erişir. 

Kedilerin Regl Dönemleri Nasıl Anlaşılır?

Regl dönemlerinde ki dişi kedilerin en belirgin özellikleri arasında erkek kedilere karşı talepkar bir tutum sergilemeleri bulunur. Bu tutumların içerisinde kendilerini yere atma ve önlerinde yuvarlanma gibi davranışlar vardır. Bunun yanında onu sevmeye başladığınızda popolarını kaldırdıklarını da görebilirsiniz. Bu süreç içerisinde sürekli miyavlamaları ve sahiplerini çileden çıkarmaları ise en karakteristik özelliklerinin başında gelir. 

Bunların yanında regl döneminde ki kedilerin daha fazla idrar yaptığına ve çevresinde ki erkeklerin ilgisini çekmek için etrafa idrar püskürttüğüne şahit olabilirsiniz. Ancak idrar püskürtme erkek kedilerde daha sık karşılaşılan bir durumdur. 

Eğer bahçeye açılan bir evde yaşıyorsanız kedinizin regl döneminde onunla çiftleşmek için artan erkek kedi popülasyonu da dikkatinizi çekeceker. Hatta bu kediler eve girmek için bütün yolları deneyebilir. Aynı şekilde dişi kedinizde çiftleşmek için evden kaçma girişimlerinde bulunur. 

Kedilerin Adet Dönemlerinde Kanama Olur mu?

Kedilerin regl dönemlerinde ise yumurtanın dışarı atılmasından ziyade çiftleşme zamanını gösteren bir durumdur. Bu sebeple de adet dönemi aynı zamanda kızgınlık dönemi olarak da bilinir ve bu dönemdeki dişi kediler çiftleşme belirtileri gösterir. Diğer bir yandan bazı kedilerde kahverengi lekeler görülebilir ve bu son derece normaldir. Eğer kediniz vajinal bölgesinde kanamaya denk gelirseniz vakit kaybetmeden veterinerine götürmeniz gerekir.

Kedilerin Regl Dönemi Nasıl Atlatılır?

Regl dönemindeki bir dişi kedi çiftleşmeye ve hamile kalmaya hazırdır. Bu dönemin atlatılması için yapabileceğiniz iki şey bulunur. Bunlardan ilki kedinizin bir erkek kedi ile çiftleşmesine izin vermektir. İkincisi ise kedinizin dışarı çıkmasına engel olarak 2- 3 hafta sürecek bu dönemi evde atlatmasını sağlamaktır. 

Eğer çiftleştirme kararı alırsanız daha sonrasında doğacak yavrularla da ilgilenmeniz gerekir. Çünkü kedilerin annelik içgüdüleri gelişmiş değildir ve yavrular yaklaşık 2 aylık olduktan sonra onlarla bağını koparır. Eğer yavrulara bakacak maddi veya manevi gücünüz yoksa o zaman en iyi karar kedinizin ilk regl döneminden sonra kısırlaştırmaktır. Bu sayede bir daha regl dönemi yaşamayacaklar. Çiftleştirilmeyen ya da kısırlaştırılmayan dişi kediler  kendilerini balkondan atmak ya da kaçmak gibi ciddi tehlikeler yaratabilir. Bunun yanında bu dönem kedi sahipleri ve komşuları içinde zorlayıcı bir dönem olabilir. Çünkü yüksek tondan miyavlamalar söz konusudur. 

Ne Zaman Regl Olurlar?

Kedilerin en bilinen regl dönemleri mart ayı olarak bilinmekle birlikte regl dönemleri kedilerin ırkına ve bakım koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Normal şartlarda mevsim dönümlerindeki güneşin etkileri ve kedilerin anatomik yapıları sebebiyle yılda 2 kez regl dönemi yaşarlar. 6 ayda bir yaşanan bu döngülerin en belirgini ise mart ayında olur.

Diğer bir yandan bazı ırklar yılda bir kez regl dönemi yaşarken, özellikle evlerde bakılan ve iyi beslenen dişi kediler ise her ay regl dönemi yaşayabilirler. 

Kedilerin Adet Dönemleri Kaç Gün Sürer?

Kedilerin adet dönemleri çiftleşme gerçekleşene kadar devam eder. Bu süreç sokak kedilerinde çiftleşme imkanı daha fazla olduğu için daha kısa sürede atlatabilir. Diğer bir yandan kedilerin ırklarına göre de adet süreleri değişir. Ortalama olarak ise kedilerin adet dönemleri 2- 3 hafta arasında değişiklik gösterir.

Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır?

Eğer kedinizi çiftleştirecek ve doğan yavrulara bakacak gücünüz yoksa o zaman hem kedinizin hem de sizin için en uygun çözüm onu kısırlaştırmaktır. Ancak bunun zamanı önemlidir. Birçok veteriner hekim dişi kedilerin ilk kızgınlık döneminden sonra kısırlaştırılmalarını tavsiye eder. Bunun sebebi ise ilk regl dönemlerinde salgılanan hormonlar ile kedilerin gelişimini tamamlayabilmelerine izin vermesidir. 

Kediler ilk kızgınlık dönemlerinden önce kısırlaştırılmaları durumunda ise bazı problemler oluşur. Bunların başında meme ve kemik yapısındaki gelişimsel bozukluklar bulunur. 

Eğer ilk kızgınlık dönemi sancılı geçerse o zaman kedinizi rahatlatmak için uygulayabileceğiniz bazı masaj yöntemlerini kullanabilir veya veterinerinizin uygulayacağı bir hormon iğnesi ile bu dönemi daha kısa süre içerisinde atlatabilirsiniz. Ancak kullanılan bu iğneler kedinizin üzerinde metabolik hasarlar bırakabilir. Bu sebeple de çok fazla kullanılan yöntemlerden biri değildir.

Dişi Kedilerin Kısırlaştırma Operasyonu Nasıl Yapılır?

Eğer kedinizi düzenli olarak çiftleştirmeyi düşünmüyorsanız o zaman kedinizin daha fazla yorgun düşmesini engellemek için en uygun çözüm onu kısırlaştırmaktır. Bunun için de kullanılan iki yöntem bulunur. 

Bu yöntemlerden ilki yumurtalıkların bırakılıp sadece rahmin alınmasıdır. Bu yöntem ile kısırlaştırılan kediler cinsel hayatlarına devam ederler ancak yavru doğuramazlar. Özellikle dışarı çıkan kediler için tercih edilen bir yöntemdir. Diğer bir yandan bu yöntem ile kısırlaştırılan kedilerde yumurtalık iltihaplanmaları ve kistleri, ciddi genetik problemler ve cilt yangıları ile karşılaşılabilir. 

Bir diğer kısırlaştırma yöntemi ise rahim ile yumurtalıkların birlikte alınmasıdır. Bu yöntem ile kısırlaştırılan kediler bir daha çiftleşme isteğinde bulunmazlar. Bunun dışında normal hayatlarına devam ederler. 

Kısırlaştırma Operasyonu Sonrasında İyileşme Dönemi Nasıl Geçer?

Dişi kedilerin kısırlaştırma işlemi erkek kedilere göre daha zorludur. Çünkü dişi kedilere uygulanan işlemler açık ameliyat olarak geçer ve yaklaşık olarak 3 saat sürer. Bu sebeple de iyileşmeleri 1 hafta kadar uzayabilir.

Dişi kedilerinizin iyileşme döneminde onlara gözlerden uzak ve dinlenebilecekleri bir ortam sunmanız gerekir. Bulundukları ortamda keskin kokuların olmamasına da dikkat etmelisiniz. 

Ayrıca operasyondan yarı baygın bir şekilde çıkacakları için kendilerine zarar vermesini önleyecek önlemleri de almanız gerekir. Bunun için özellikle elizabeth yakalığının kullanılması önemlidir. Kısırlaştırma işleminden çıkan kediler 12 saat boyunca yarı baygın bir şekilde kalır. Bu süre içerisinde kedinize mama ya da su vermek onun kusmasına sebep olabilir. Bu sebeple tamamen kendisine gelmesini beklemelisiniz. Daha sonra ise kediniz bir miktar su ve yaş mama verebilirsiniz. Bunların yanında nekahet döneminde kedinizin tuvalet ihtiyacını normal bir şekilde gerçekleştirmesi gerekir. Aksi bir durum söz konusu olursa veterinerinize danışmanız önemlidir. 

Dinlenme dönemlerinde kedinizin su ihtiyacını daha rahat karşılamalarını sağlamak için yaş mama ile beslemelisiniz. Ayrıca normal beslenmeye geçtiklerinde de sağlıklarının korunması için kısırlaştırılmış kedi maması kullanmak doğru bir seçim olacaktır.

Kısırlaştırma Operasyonundan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer kedinizi kısırlaştırmaya karar verdiyseniz o zaman operasyondan önce dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Bu noktaların içerisinde ilk sırayı operasyondan 12 saat önce kedinize mama ve su vermemeniz gerekliliğidir. Bunun yanında kısırlaştırma operasyonunda veterinerinizin fikirleri de önemlidir. Ancak onun onayını aldıktan sonra operasyonu planlamanız kediniz için daha iyi olacaktır. 

Bu Gönderi Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Paylaşılanlar

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız
Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?
Kedilerde Karma Aşı
Kedilerde Karma Aşı Neden Önemlidir?
kopekler-kac-gunde-dogurur
Köpekler Kaç Günde Doğurur?
Kedilerde Ateşlenme
Kedilerde Ateşlenme: Kedilerin Ateşi Nasıl Düşer?
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Kedilerin Çıkardığı Sesler
Kedilerin Çıkardığı Sesler Ne Anlama Gelir?
Kedilerde Gebelik
Kedilerde Gebelik Süreci ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Kedilerde Kızgınlık Dönemi
Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Kedilerde Depresyon Belirtileri
Kedilerde Depresyon: Belirtileri, Tanıma ve Tedavi Yöntemleri
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?

Son Paylaşılanlar