Kediler Neden İshal Olur? İshale Ne İyi Gelir? - Petizone

Kediler Neden İshal Olur? İshale Ne İyi Gelir?

İçindekiler

Eğer evinizde kedi besliyorsanız, kedinizin kumunu temizlerken onun sağlığı hakkında birçok bilgiye de ulaşabilirsiniz. Kediler zaman zaman ishal ya da kabız olabilir ancak bunlar mama değişikliği gibi sebeplerle normal karşılanan durumlardır. Ancak söz konusu ishal olduğunda kedi sahiplerinin çok dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü kedilerde görülen bazı ishaller ölümcül sağlık sorunlarının işaretçisi olabilmektedir. Bu yüzden de kedilerde ishalin ne zaman alarm zillerinin çaldırması gerektiğinin bilinmesi gerekmektedir. 

Kediler Neden İshal Olur? 

Kedilerde zaman zaman görülen ishal normal olarak kabul edilmektedir. Çünkü kedilerde ishale neden olan birçok etmen bulunur ve bunların önemli bir kısmı kendiliğinden geçer. Fakat bazı hastalıkların sebep olduğu ishaller uzun süre devam eder ve bu durum kedinizin sağlığını tehlikeye atar. İşte bu sebeple kediler neden ishal olur sorusunun cevabının bilinmesi gerekmektedir. 

Öncelikle eğer kediniz yavru ya da yaşlı bir kedi değil ise o zaman 48 saatte kadar süren ishallerin normal olarak karşılandığını bilmeniz gerekir. Ancak daha uzun süreli bir ishal söz konusu olursa o zaman kedinizin susuz kalmasına neden olabilir ve bu durumda onu veterinere götürmeniz gerekir.

Kedilerin hassas olan sindirim sistemleri birçok farklı faktör tarafından etkilenebilmektedir. Bu nedenden dolayı da kedinizin ishal olmasına neden olan faktörün belirlenmesi son derece güç olmaktadır. Kedilerde ishale neden olan ve en yaygın görülen hastalıkları ise şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır.

  • Protozoal enfeksiyonlar,
  • Bakteri veya viral kaynaklı enfeksiyonlar,
  • Antibiyotik ve diğer ilaçların kullanımı,
  • Çevresel değişiklikler,
  • Stres,
  • Hipertiroidizm,
  • Kanser,
  • Karaciğere bağlı hastalıklar,
  • Bağırsak parazitleri,
  • pankreas hastalıkları,
  • Kolit,
  • İnflamatuvar bağırsak hastalığı,
  • Gıda alerjileri veya intoleransı,
  • Beslenme,
  • Bağırsaklardaki mikrobiyom dengesizliği,
  • İlaç kullanımı,
  • Toksik maddeler,
  • Yabancı cisimler,
  • İnsan gıdaları,

Yavru Kediler Neden İshal Olur? 

Yavru kedi ishali yetişkin kedilere oranla çok daha fazla rastlanılan bir durum olmaktadır. Çünkü yavru kedilerin sindirim sistemleri tam olarak gelişmediği için özellikle katı gıdaya ilk geçiş yaptıklarında bu döneme uyum sağlarken sık sık ishalle karşılaşılabilinir. Ayrıca gelişmemiş sindirim sistemlerinden dolayı diyetlerinde yapılacak en küçük değişiklikler dahi ishalin sebeplerinden birisi olmaktadır. 

Diğer bir yandan henüz gelişme aşamasında olan bağışıklık sistemleri de yavru kedileri parazitlere ve enfeksiyonlara karşı çok daha savunmasız yapmaktadır. Bu yüzden de en küçük enfeksiyonlardan dahi etkilenebilirler.

Yavru kedileri yetişkin kedilerden ayıran bir diğer özellikleri ise yavru kedilerin çok daha meraklı olmalarıdır. Bu sebeple toksik olabilecek şeyleri yemeleri daha yüksek ihtimaldir. Ayrıca bu merakları nedeni ile bağırsaklarında tıkanmaya neden olabilecek yabancı cisim yeme ihtimalleri de daha yüksek olmaktadır. 

Tüm bunların yanında bazı enterik koronavirüsler yavru kedilerde çok daha fazla görülmektedir. Yavru kedilerin dirençlerinin düşük olmasından dolayı da dehidrasyona ve halsizliğe çok daha hızlı bir şekilde geçiş yapabilirler. Bu sebeple yavru kedilerde görülen ishalin 2 günden daha uzun süre devam etmesi ya da ek belirtilerin bulunması durumunda hemen veterinere başvurulması gerekmektedir. 

Kedilerde İshal Belirtileri 

kedilerde ishal belirtileri dışkılarından kolaylıkla anlaşılmakla birlikte, dışkılamadan önce kedilerde meydana gelen bazı değişiklikler sayesinde bu durumun daha önceden tespit edilmesi mümkün olmaktadır. Kedilerde ishale bağlı olarak görülen belirtiler ise şunlar olmaktadır.

Öncelikle ishal kediler normal zamanlarından çok daha fazla şiş görülmektedir. Özellikle karın bölgelerinde bir şişlik görülmesi ya da hissedilmesi ishalin ilk belirtilerinden birisi olmaktadır.

Kediler normal sertliklerinde dışkılama yaparken dışkının renginin daha koyu olması da ishalin bir belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda kedinizin dışkısının yumuşak ya da sıvı olma ihtimali de bulunmaktadır.

Genellikle kedilerde görülen ishalden sonra beklenilen halsizlik ve kilo vermesi gibi durumlar ishal başlamadan önce de görülebilmektedir. 

Kedilerin kum kapları konusunda ne kadar hassas oldukları herkes tarafından bilinen bir gerçek olmaktadır. Ancak kediniz kum kabının dışında başka bir yere dışkılama yapıyor ise o zaman ishal olduğunu anlayabilirsiniz.

Kedi İshaline Ne İyi Gelir? 

Eğer kediniz ishal olduysa ve henüz veterinere gitmeniz gerektiğini düşünmüyorsanız o zaman kedi ishaline ne iyi gelir konusunu bilmeniz gerekmektedir. Bunun için öncelikle kedinize ishal önleyici ilaçlar vermekten kaçınmanız gerekmektedir. Çünkü kullanabileceğiniz bu ilaçların birçoğu kedinizin sağlığına zararlıdır.

Kedinizin mamasında değişikliğe giderek protein açısından daha zengin bir mama kullanabilirsiniz. Özellikle düşük kaliteli mamalar kedilerin sindirim sistemlerinde sorunlar yaratmaktadır. Bunun için kedinizin ihtiyaçlarını karşılayacak kaliteli mamalara yönelmeniz gerekmektedir.

Eğer ishal olan kediye ne verilir sorusunun cevabını arıyorsanız o zaman bunun cevabının lif ve probiyotikler olduğunu bilmelisiniz. Ayrıca kediniz ishalken onu daha sık aralıklarla beslemeniz çok daha iyi olacaktır.

Kedilerde İshal Tedavisi

kedilerde ishal tedavisi farklılık göstermektedir. Çünkü ishal genellikle bir hastalık değil, hastalığın belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun için veteriner hekimiz kedinizi tedavi etmeden önce ishale neden olan etmeni belirmektedir. Daha sonrasında bu nedenin ortadan kaldırılmasına yönelik tedavinin planlanmasını yapacaktır. Eğer kedinizde görülen ishalin nedeni mama ya da yediği toksik bir şeyden kaynaklanıyorsa o zaman bu yaşam tarzı değişikliklerinin yapılması yeterli olacaktır. Diğer hastalıkların tedavisinde genellikle ilaç kullanılırken, kanser gibi bir sebebin varlığında ise cerrahi tedavi seçeneklerinin uygulanması söz konusu olmaktadır. 

Bu Gönderi Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Paylaşılanlar

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız
Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?
Kedilerde Karma Aşı
Kedilerde Karma Aşı Neden Önemlidir?
kopekler-kac-gunde-dogurur
Köpekler Kaç Günde Doğurur?
Kedilerde Ateşlenme
Kedilerde Ateşlenme: Kedilerin Ateşi Nasıl Düşer?
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Kedilerin Çıkardığı Sesler
Kedilerin Çıkardığı Sesler Ne Anlama Gelir?
Kedilerde Gebelik
Kedilerde Gebelik Süreci ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Kedilerde Kızgınlık Dönemi
Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Kedilerde Depresyon Belirtileri
Kedilerde Depresyon: Belirtileri, Tanıma ve Tedavi Yöntemleri
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?

Son Paylaşılanlar