Kediler çevreleriyle sürekli etkileşim halinde olan canlılardır ve karşılaştıkları olumlu, olumsuz durumların karşılığında gerek sesli gerek hareketli iletişim kurmayı severler. Bu sırada ortaya çıkan en yaygın reaksiyonlardan olan hırlama, genellikle tehditlere karşı savunma mekanizmasının devreye girdiğini gösterir. Ancak kimi zaman uyku veya sevilme esnasında gelişerek kafa karıştıran bir duruma dönüşebilir. Peki kediler neden hırlar ve hırlama yoluyla ne anlatmak ister?
Kediler Neden Hırlar?
Kedi hırlaması sırasında akla gelen ilk durum tehdit ve savunma hali olsa da hırlamanın birden fazla sebebi vardır. Hayatının herhangi bir evresinde hırlama durumuyla karşılaşmak özellikle kedi sahipleri için tedirgin edici bir duruma dönüşebilir. En yaygın kedi hırlaması nedenleri ise şunlardır:
Bölge Koruma
Bölge koruma, kedi hırlamasının en yaygın sebebidir ve kendini tehdit veya baskı altında hisseden kedinin alanını savunduğunu gösterir. Özellikle eve yeni bir kedi geldiğinde oluşan bu davranış, kedinin kendi yaşam alanına giren bu canlıdan rahatsızlık duyduğunu gösterir.
Hastalık
Kediler kimi zaman hastalık veya yaralanma sonucu acı çekmeleri sebebiyle hırlarlar ve karşı tarafa bir şekilde rahatsız olduklarını göstermek isterler. Hırlama sırasında ortaya çıkan sesin kediler üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu düşünülür, bu nedenle kediler bu şekilde kendi kendilerini iyileştirmeye çalışıyor olabilirler.
Depresyon
Kediler tıpkı insanlar gibi depresyona girebilir ve mutsuz olabilirler, bu duygu değişikliklerini ifade etmek içinse hırlayabilirler. Evde uzun süre tek başına kalan bir kedi kendini yalnız hissedebilir ve yeterince ilgi görmediği için hırlayarak mutsuzluğunu ifade etmeye çalışıyor olabilir. Bu durum, kedinin etrafındaki insanlardan beklediği ilgiyi görmesi sonucu ortadan kalkar.
Mutluluk
Kedinizi severken hırlama benzeri sesler duyduğunuzda, kediler sevilirken neden hırlar ki diye düşüyor olabilirsiniz. Fakat bunda endişe duymanız gereken bir durum yok! Çünkü oyun oynama veya sevilme sırasında oluşan hırıltılı ses bir tehditten ziyade mutluluk belirtisidir. Bazı kediler oyun oynarken biraz sert davranmaktan hoşlanır ancak bu genellikle sokaktan kalma bir alışkanlıktır ve kedinin kendi kardeşleriyle veya annesiyle oynama şekline benzetilebilir. Çünkü anne kedi, yavru kedilere hayatta kalma taktiklerini hafif sert oyun yöntemleriyle aktarmaya çalışır. Bu davranış kedinin oyunu veya sevilme eylemini ciddiye aldığını gösteriyor olabilir.
Kediler Uyurken Neden Hırlar?
Kedilerde hırlama yalnızca gün içinde değil, uyku esnasında da oluşur ve bu durum genellikle görülen bir rüyadan kaynaklanır. Uyku esnasında kendini tehdit altında hisseden, baskılanan ve bölgesini koruyan bir kedi tepki olarak hırlayabilir. Özellikle derin uyku esnasında çeşitli pati hareketleriyle birlikte gelişen hırıltı, uykunun sonlanmasıyla birlikte kendiliğinden geçer. Bu nedenle halihazırda stresli olan kediyi bir anda uykudan uyandırmaya çalışmak doğru bir yaklaşım değildir.
Uykuda hırlamanın bir diğer sebebi ise solunum yolu enfeksiyonu veya mukus birikimidir. Bu rahatsızlık sonucu aslında bir horlama olarak ortaya çıkan hırıltılı ses, özellikle burun akıntısı, öksürük ve hapşırma gibi ek semptomlarla birlikte gelişiyorsa erken teşhis ve tedavi önemlidir. Sağlıklı bir yaşam için kediler uyurken neden hırlar sorusunun cevabının veteriner hekimler tarafından araştırılması ve teşhis sonucunda gerekli tedavi sürecinin planlanması gerekir.
Özetle; kedi hırlaması, genellikle kötü yorumlanan bir durum olsa da avcı içgüdelerden kaynaklanır ve gün içinde oynama, sevilme, yemek yeme gibi birçok farklı durumda kendini gösterebilir. Hırlayan bir kediye nasıl yaklaşacağını bilmek önemli bir konudur; çünkü bazı durumlarda bu tepkinin altında ciddi bir rahatsızlık veya sancı yatıyor olabilir. Hırlamanın arkasında yatan nedeni bilmek sorunu çözmede ve kedideki stres, depresyon, yaralanma gibi problemleri ortadan kaldırmada son derece önemlidir. Bu nedenle kedinizde aniden gelişen hırlama durumu varsa; olası yaralanma ve hastalık tedavisi için en kısa sürede veteriner hekim desteği almanız önerilir.