Kediler Nasıl Çiftleşir? Kedi Çiftleşme Rehberi - Petizone

Kediler Nasıl Çiftleşir? Kedi Çiftleşme Rehberi

İçindekiler

Eğer bir kediniz varsa veya kedi sahiplenmek istiyorsanız onların bakımları ile ilgili tüm bilgileri öğrenmeniz iyi bir bakım alabilmeleri açısından önemlidir. Kedi bakımının önemli bir kısmını ise kedilerin çiftleşmesi oluşturmaktadır. Genellikle göz ardı edilen bu konu sağlıklı kediler sahip olmak isteyen herkesin öğrenmesi gereken konulardan birisidir.

Kediler soylarını devam ettirebilmek için dürtüsel olarak çiftleşmeye ihtiyaç duyarlar. Tüm canlılarda görülen bu içgüdü kendini kedilerde de göstermektedir. Kedilerin çiftleşmesi kontrol tamamen dişinin insiyatifindedir. Ancak dişi kedi hamile kalmaya hazırsa ve yumurtlama döneminde ise çiftleşmeye izin vermektedir. 

Kedilerin çiftleşmesi son derece doğal bir süreç içerisinde ilerlemektedir. Bu sebeple dişi kediler çiftleşmek için gerek duygusal gerekse de fiziksel olarak hazır olduklarında bunu net bir şekilde hem erkek kedilere hem de insanlara anlatabilmektedir.

Kedilerde Çiftleşme İsteği Belirtileri 

Kedilerin çiftleşme isteklerini belli etme şekilleri cinsiyetlerine göre değişiklik gösterir. Dişi kedilerin çiftleşme isteğini belli etme sinyallerinin içinde en göze çarpanı yüksek sesli ve acı çekiyormuş gibi miyavlamaları yer almaktadır. Ayrıca bu dönemde kendilerini daha fazla sevdirmeleri ve bu esnada sürekli olarak popolarını kaldırmaları söz konusu olmaktadır. Bazı dişi kediler ise idrar püskürtebilirler. Son olarak çiftleşme döneminde ki dişi kediler sürekli olarak kaçma eğiliminde olmaktadır.

Erkek kedilerin çiftleşme belirtileri ise daha azdır. Çünkü erkek kediler cinsel olgunluğa eriştikten sonra her zaman çiftleşmeye hazırdır. Yine erkek kedinizin dişi kedi aradığını etrafa püskürttükleri ve ağır kokulu idrarlarından anlayabilirsiniz.

Kediler Nasıl Çiftleşir: Kedi Çiftleşmesi Ne Kadar Sürer? 

Her ne kadar kedilerde çiftleşmenin kontrolü tamamen dişi kedilerin elinde olsa da erkek kediler cinsel olgunluğa dişi kedilere oranla daha erken gitmekte ve çiftleşme istekleri daha fazla olmaktadır. 

Erkek kediler çiftleşme dönemlerinde çok daha hırçın olabilir ve normalde davrandığından daha agresif tavırlar gösterebilirler.  Kısırlaştırılmayan ve çiftleştirilmeyen erkek kediler ise her tarafa idrarlarını püskürterek evlerinizin son derece kötü kokmasına neden olabilirler. 

Doğal ortamlarda dişi kedilerin hormonlarını uyarmak ve çiftleşmeleriyle hazır olmalarını sağlamak için gerekli olan bu idrar püskürtme sayesinde dişi kediler daha erken dönemde çiftleşebilmektedir.

Erkek kedilerin çiftleşebilmeleri için ise dişi kedilerin onaylarından geçmeleri gerekmektedir. Özellikle söz konusu bir kedi grubu ise o zaman grubun lideri olmak dişi kediyle ilk çiftleşme hakkına sahip olmayı da getirecektir. 

Tek eşli olmayan erkek kediler kızgınlık dönemlerinde bulabildikleri kadar çok çiftleşme fırsatını değerlendireceklerdir.

Çiftleşmenin kontrolünün dişi kedilerde olması sebebiyle eğer dişi kedi istemezse hiçbir erkek kedi onu çiftleştirmeye razı edemez. Erkek kedi ve çiftleşme konusunda seçici olan ve her zaman titizlikle seçimini yapan dişi kedilerin çiftleşmesini sağlamanın en emin yolu onu doğal haline bırakmak olacaktır.

Erkek kedilere göre daha erken cinsel olgunluğa erişen dişi kediler yumurtlamaya hazır oldukları dönemde kızgınlığa girmektedir. Bu aynı zamanda kedilerin regl dönemleri de olmaktadır. Kızgınlık dönemleri içerisinde dişi kediler de erkek kediler gibi farklı davranışlar sergilemeye başlamaktadır. Ancak dişi kediler erkeklerin tam tersi olarak daha uysal ve kendilerini daha çok sevdirme eğiliminde olmaktadır. 

Kızgınlık döneminde olan dişi kedilerde görülen en büyük değişiklik miyavlama tonlarının artması ve değişmesidir. Bunun yanında eşyaları daha fazla benimseme ve özellikle karın bölgelerini sevdirme gibi davranışlarda sergilerler. 

Doğal ortamlarında ya da sokakta yaşayan kediler genellikle yılda iki kez çiftleşme ihtiyacı duymalarına rağmen, kısırlaştırılmayan ve çiftleştirilmeyen ev kedileri daha sık aralıklarla kızgınlık dönemine girecektir. Diğer bir yandan bulunan bölgenin sıcaklığı ve güneşlenme süreleri gibi etmenler de dişi kedilerin çiftleşme sıklıklarını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. 

Kedilerin çiftleşmeleri birbirlerine kur yaparak başlamaktadır. Eğer dişi kedi erkek kedi ile çiftleşmek isterse önünde yatıp onu koklamasına izin verir. Bu kur süreci 2 saat kadar sürebilmektedir. Kurun bitmesi ile erkek kedi dişinin ensesini ısırır ve kontrolü biraz da olsa ele geçirmiş olur. Bu aşamadan sonra penetrasyon sadece saniyeler sürecek ve çiftleşme sona erecektir. 

Bu süreç gün boyunca devam edebilmektedir. Dişi kedinin gün içerisinde birkaç kez çiftleşmeye izin vermesinin sebebi ise bir çiftleşme ile yumurtaların inmeme ihtimalidir. Dişi kedilerin yumurtalarının döllenmesi ise 24 saat sonra gerçekleşmektedir.

Dişiler Çiftleştikten Sonra Neden Yuvarlanır?

Dişi kediler çiftleşmeden sonra yerde yuvarlanma, genital bölgelerini yalama ve sırtlarını yere sürme gibi davranışlar gösterirler. Bu davranışların sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte genellikle erkek kedilerin kokusunu atmak için olduğu düşünülür. 

Erkek Kedi Çiftleştikten Sonra Ne Yapar? 

Erkek kediler çiftleşmeden hemen sonra normal hayatlarına dönmektedir. Çiftleşme bittikten sonra erkek kedilerin hemen dişi kedilerin yanından ayrılmasının sebebi dişilere yavru bakımında yardımcı olmayacağı mesajını vermektir. 

Ancak dişi kediler çiftleşmenin ardından erkek kediyi kendisinden uzaklaştırır. Daha sonrasında genital bölgesini temizler ve sırtüstü bir şekilde yatar. Bazen bu şekilde yuvarlandığı da görülür. En son olarak da kızgınlık dönemlerinde ki kendileri için uygun olan yerlere sürtünürler. Dişi kedilerin bu davranışları ırklara ve kedilere göre değişiklik göstermekle birlikte, genel olarak bu davranışlarda bulundukları bilinmektedir.

Kedi Çiftleştikten Sonra Ne Zaman Hamile Kalır? 

Kediler çiftleştikleri anda yumurtaların döllenmesi söz konusu değildir. Yumurtaların döllenmesi ve rahime yerleşmesi için genellikle 24 saat yeterli olmakla birlikte 20 ile 50 saat arasında değişiklik gösterir.

Kediler Kaç Yaşında Çiftleşir?

Kedilerin cinsel olgunluğa ermesini etkileyen birçok etken bulunur. Bu etkenler içinde en çok kedilerin ırkı ve bulundukları bölgenin sıcaklığı etki eder. Bu sebeple kediler 5- 12 ay arasında hamile kalmaya hazır olurlar. Bazı kedilerde hamile kalma yaşı 4 aya kadar düşebilir. Ancak hem annenin hem de yavrunun sağlıkları açısından bu kadar erken dönemde hamile kalmaları önerilmemektedir.

Kedilerin Evde Çiftleşmesi

Yavru sahibi olmak isteyen kedi sahipleri kedilerini soylarını bildikleri kediler ile çiftleştirmek istemeleri son derece doğal olmakla birlikte göründüğü kadar kolay olmamaktadır. Bunun en büyük sebebi ise dişi kedilerin çok seçici olmasının yanında erkek kedinin de dişi kediyi beğenmesi ve sağlıklı bir soyun devam edeceğini hissetmesi gerekmektedir. 

Bu şartlar sağlandıktan sonra dahi kedilerin hemen çiftleşmesini beklemek doğru olmaz. Çiftleşmenin gerçekleşebilmesi için kedilerin birbirine alışmaları da gerekmektedir. Bunun yanında sürekli olarak çevrelerinde onlara müdahale eden kimselerin olması strese girmelerine neden olacağı için çiftleşme daha da zorlaşabilir. 

Evlerde beslenen kedilerin çiftleşmesinde ki bir diğer zorluk ise erkek kedilerin güvenlik ihtiyaçlarıdır. Yabancı bir ortama girdiklerinde erkek kediler kendilerini güvende hissetmeyecekleri için çiftleşmekten kaçınabilirler. Bu sebeple kedilerini çiftleştirmek isteyen kedi sahipleri genellikle dişi kedileri erkek kedilerin yanlarına getirmektedir. Çünkü dişi kediler kendilerini her türlü ortamda rahat hissederler ve çiftleşebilirler.

Doğal ortamlarında rahatlıkla çiftleşebilen kediler yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı evlerde bakılan kediler ne yazık ki çok fazla çiftleşememektedir.

Sokak Kedilerinde Çiftleşme

Sokak kedileri evlerde kalan kedilere oranla daha rahat ve doğal zamanlarında çiftleşebilirler. Sokaktaki dişi kediler kızgınlık dönemine girdiğinde bunu vajinal akıntıları ile erkek kedilere bildirilmektedir. Cinsel olarak yetişkinliğe ermiş hiçbir erkek kedi ise bu çağrıyı cevapsız bırakmayacak ve çiftleşme doğal bir şekilde gerçekleşecektir. 

Başarılı Bir Çiftleştirme İçin Yapılacaklar

Evlerde beslenen kedilerin çiftleştirmenin zorlu bir süreç olduğundan daha önce bahsetmiştik. Bu süreci kolaylaştırmak için ise kedi sahipleri bazı adımlar atabilirler. 

Öncelikle kedilerin birbirlerini tanımalarına izin vermeniz gerekmektedir. Kızgınlık dönemindeki dişi ve erkek kediler birbirlerini koklayarak seçim yaparlar. Bu sebeple kedilerin birbirlerini istedikleri kadar koklamalarına izin verilmesi gerekmektedir.

Başarılı bir çiftleştirme için dikkat edilmesi gereken ikinci nokta se korumacı davranmamaktır. Kızgınlık döneminde ki iki kedinin bazen birbirlerine saldırmaları normaldir. Bu durumda kedinizi korumak için onu kucağınıza alır ya da müdahale ederseniz kedinizin daha fazla gerilmesine neden olursunuz. 

Kedilerin birbirlerine alışma dönemlerinde ayrı odalarda tutulmaması gerekir. Çünkü kediler ancak fiziksel temas ile bir bağ kurabilmektedir. Bu bağ olmadan ise çiftleşmeleri mümkün değildir.

Birbirlerine alışan ve birlikte vakit geçirmeye başlayan kedilerin ödül maması ya da yaş mama ile ödüllendirilmeleri gerekmektedir. Bu ödüller onların birbirlerine daha da yakınlaşmasını sağlayacaktır. 

Çiftleşme Sonrasında Yapılması Gerekenler

Çiftleşme gerçekleştikten sonra kedi sahiplerinin dikkat etmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Ancak bundan önce çiftleşmenin sadece bir kez olmayabileceği de unutulmamalıdır. Çünkü bazı durumlarda çiftleşme spermler yumurtalara ulaşana kadar devam etmektedir.

Çiftleşme bittikten sonra dişi kedinin kendi evine götürülmesi ve takip edilmesi gerekmektedir. Her çiftleşme sonucunun döllenme ve hamilelik ile bitmediği hatırlanmalıdır. 

Gebeliğin gerçekleşmesi durumunda ise hamile kedilere özel bir bakım sağlanmalı ve bu döneme özel mamalar ile beslenmeleri gerekmektedir.

Eğer yavrular sahiplendirilecekse bunun sütten kesilme sonrasında yapılması gerekmektedir. 

Kedilerin Çiftleşmesini Nasıl Anlarsınız?

Erkek kedilerin çiftleştiklerini anlamak neredeyse imkansızdır. Ancak dişi kedilerin çiftleştiğini anlamak çok kolaydır. Eğer dişi kedilerin yumurtalıkları kızgınlıkları geçecek kadar indiyse yeterince çiftleştiği anlamına gelmektedir. Kızgınlık dönemleri yavaş yavaş geçen dişilerin hamile olup olmadığını anlamak için çiftleşmeden bir iki hafta sonra veteriner kontrolüne götürebilirsiniz. 

Kediler Kardeşleri İle Çiftleşirler mi?

Ensest kavramı insanlara özgü bir kavramdır. BU sebeple kediler cinsel olgunluğa eriştikten sonra kardeşleri, anneleri ya da babaları ile çiftleşebilirler. 

Bu Gönderi Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Paylaşılanlar

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız
Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?
Kedilerde Karma Aşı
Kedilerde Karma Aşı Neden Önemlidir?
kopekler-kac-gunde-dogurur
Köpekler Kaç Günde Doğurur?
Kedilerde Ateşlenme
Kedilerde Ateşlenme: Kedilerin Ateşi Nasıl Düşer?
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Kedilerin Çıkardığı Sesler
Kedilerin Çıkardığı Sesler Ne Anlama Gelir?
Kedilerde Gebelik
Kedilerde Gebelik Süreci ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Kedilerde Kızgınlık Dönemi
Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Kedilerde Depresyon Belirtileri
Kedilerde Depresyon: Belirtileri, Tanıma ve Tedavi Yöntemleri
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?

Son Paylaşılanlar