Kedilerde dış parazit denilince akla ilk gelen canlılar pireler olsa da ne yazık ki, bitlenme de kedilerde karşılaşılan rahatsız edici problemlerden biridir. Pirelenme kadar yaygın olmayan bitlenme problemi göz ardı edildiğinde yaşam koşullarını ciddi anlamda düşürebilir ve sağlığı tehdit eden farklı sorunlara yol açabilir. Bu nedenle özellikle sokakta yaşayan hayvanlara temas eden veya diğer kedilerle ortak eşyalara sahip olan kedilerde bit problemine karşı gerekli önlemlerin alınması oldukça önemlidir. O halde, kedide bit olur mu ve olursa nasıl önlenir açıklamaya başlayalım.
Kedi Bitinin Belirtileri Nelerdir?
Bitler, genel olarak pirelerle karıştırılan fakat yapı ve özellik bakımından onlardan farklı olan parazitlerdir. Pireler kadar hızlı hareket etmeyen, genellikle yerleştiği yerde sabit kalma eğilimi gösteren bitler, pirelere nazaran büyük boyutlu canlılardır ve özellikle baş, boyun, sırt bölgelerini etkilerler. Kedileri ve köpekleri enfekte eden bitler, kan emerek hızla büyür ve tüm tüyleri istila edecek sayıya ulaşabilir. Pire kadar yaygın olmasa da bit de kedi için tehlikeli bir durumdur ve yakın temas ya da kontamine öge paylaşımı sonucu hızlı yayılma riski taşır.
Kediler arası son derece hızlı bulaşan kedi biti, tıpkı kedi piresi belirtileri gibi bazı temel bulgulara sahiptir:
Kaşıntı
Bitlenmenin en temel belirtisi kaşıntıdır. Kediler, öz bakımına önem veren hayvanlar olduklarından kendilerini sık sık yalayarak temizlerler fakat aynı sıklıkla kaşınmazlar. Bu nedenle kaşıntının nadiren olması bir sorun arz etmezken, sıklaşmaya başlaması bitlenmenin ana bulgusu olabilir. Fakat kaşıntı diğer deri hastalıklarının veya parazit problemlerinin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.
Tüy Dökülmesi
Kaşıntının bir sonucu olarak kedi tüylerinde matlaşma, incelme ve dökülme sorunlarının gelişmesi beklenir. Özellikle bitlerin yoğunlaştığı alanlar tüy kaybının da fazla olduğu vücut bölümleridir. Aynı zamanda kaşıntı arttıkça bu bölgelerdeki tahriş ve kızarıklık da artış gösterir.
Bit Yumurtaları
Bitler deride yumurtlayarak çoğalırlar. Sirke adı verilen bu yumurtalar beyaz renkli ve sırık şekillidir. Kedi tüyleri arasında bu tip beyaz noktalara rastlamak bitlenmenin bir diğer temel göstergesidir. Erişkin bitler de çıplak gözle görülebilir, kedi tüyleri arasında rastlanan siyah noktalar kedi bitine işaret eder.
Rahatsızlık
Bitlenen kedilerde genel huzursuzluk hali hakimdir çünkü kaşınmanın deride oluşturduğu tahriş aynı zamanda acıya da neden olur. Enerjisinin büyük çoğunluğunu kaşınmaya harcayan kedinin kendini yorgun hissetmesi de sık rastlanan bir durumdur. Sürekli bölünen uykular ve yemek yerken bile oluşan kaşınma gereksinimi bit istilasının can sıkıcı belirtileri arasındadır.
Enfeksiyon
Bitler kan emerek yaşayan canlılar olduklarından, bit yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde deride kızarıklık, tahriş ve enfeksiyon gelişmesi beklenir. Kaşınan alanı yalayan kedide ise bu enfeksiyon dile ve ağıza sıçrayabilir.
Kedinizdeki bu tip bulgular bitlenme belirtisi olabilir ancak kesin teşhis için uzman veteriner hekim incelemesine gereksinim vardır. Bu nedenle doğru tedavi yaklaşımını bulmak için veterinerinize danışmanızın zamanı gelmiş olabilir.
Kedi Biti İnsana Bulaşır Mı?
Bitler kediler arası fazlasıyla bulaşıcı olsa da insana veya köpek gibi diğer cins hayvanlara bulaşma riski taşımaz. Bitler genellikle pirelerle karıştırıldığından eve veya insana geçtikleri düşünülür. Ancak bitlerin pirelerden bir diğer farkı kedi dışındaki canlılara geçmemesidir. Bu nedenle, bitlendiğini düşündüğünüz bir kediniz varsa “Kedi biti insana geçer mi” diye telaşlanmanıza gerek yoktur.
Bununla birlikte; kedi biti, sadece kedilerin yan yana gelmesi sonucu bulaşmaz. Daha çok bit istilasına uğrayan bir kediye veya bu kedinin yaşam alanındaki eşyalara sürtünme gibi aşırı temas durumlarında bulaşır. Bu nedenle özellikle sokak kedisi sahipleneceğiniz zaman, öncesinde veteriner hekim muayenesine danışarak bit kontrolü yaptırmanız gerekir. Ayrıca çiftleşme dönemindeki kediniz için de benzer önlemleri almanız gerekir.
Kedi Biti Nasıl Geçer? Nasıl Temizlenir?
Kedi biti rahatsız edici bir durum olsa da doğru temizleme çalışmaları ile kısa sürede giderilebilir. Kedi bitini temizlemek için öncelikle bitlerin nerede bulunduğunu bilmeniz ve buna yönelik bir çalışma uygulamanız önemlidir:
- Öncelikle bitlenen kediyi izole etmeniz ve evdeki diğer kedilerden ayırmanız gerekir. Aksi halde bitler kediler arasında hızla geçerek daha rahatsız edici boyutlara ulaşabilir.
- Veteriner hekim tarafından verilen bit ilaçları hem yetişkin parazitleri hem de bit yumurtalarını öldürmede etkilidir. Bu ilaçların eksiksiz ve düzenli kullanılması, sorunun tekrarlamaması adına oldukça önemlidir.
- Kedinin özel bit şampuanları ile yıkanması da bitleri yok etmede etkilidir. Ayrıca kedinin üzerinde yatmaktan hoşlandığı diğer eşyaları ve yaşam alanını da benzer titizlikle temizlemeniz gerekir.
- Özellikle tüylü eşyaları temizlerken ekstra özen göstermeniz önemlidir çünkü bitler sık tüyler arasına kolayca gizlenebilir. Bu durumda eşyaları iyice süpürdükten sonra bit ilacı kullanabilir, bitlerin hoşlanmadığı kokulardan olan lavanta gibi kokuları deneyebilirsiniz.
Bit sorununu gidermek için veterinerinizin uyarılarını dikkate almanız oldukça önemlidir ancak öncesinde koruyucu önlemlere başvurmak en etkili tedavidir. Bunun içinse düzenli veteriner kontrollerinden faydalanabilir, bit tarakları ile evde kendi kontrolünüzü yapabilir, kedinizi kısırlaştırarak diğer kedilerle temasını önleyebilir veya sağlıksız alanlardan uzak tutmayı deneyebilirsiniz.