2018 yılında yürürlüğe girerek 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılan kedi, köpek ve gelinciklerde zorunlu çip uygulaması, evcil hayvanların sağlığını ve korunmasını amaçlar. Doğada vahşi hayvanların takibi için uzun yıllardır kullanılan bu teknoloji ülkemizde yeni olsa da dünyanın farklı ülkelerinde evcil hayvanlar için de bir süredir uygulanmaktadır. Teknolojinin modern yaşamın ayrılmaz bir parçası olduğu düşünüldüğünde, son dönemde zorunlu hale gelen mikroçip uygulamasının evcil hayvanlara sağladığı faydaların daha iyi anlaşılması gerekir. Peki evcil hayvanların ve sahiplerinin daha rahat hissetmesine yardımcı olan kedi ve köpek çipi nedir, nasıl takılır, ne işe yarar?
Evcil Hayvan Çipi Nedir? Kedi ve Köpeklere Çip Takılması Zorunlu Mu?
Evcil hayvanlara takılması zorunlu olan mikroçip, günümüzde pek çok sektörde güvenle kullanılan bir araçtır ve sağlığa herhangi bir zararı yoktur. Radyofrekans etiket tanımlama sistemine sahip olan evcil hayvan çipi, bir nevi kalıcı kimlik uygulamasıdır. Bu sayede evden kaçan veya kaybolan hayvanların bulunmasını ve sahiplerine tekrar kavuşturulmasını amaçlar. Pirinç tanesi büyüklüğündeki mikroçip, takıldıktan sonra aktif hale gelir ve evcil hayvanlara tanımlanan bilgileri pasif olarak saklar. Bu sistem sayesinde aktif bilgi gönderimi yapılmaz fakat gerekli görülen zamanlarda çip üzerindeki bilgiler okunarak evcil hayvan hakkındaki bilgilere ulaşılabilir. Bu da sokaklardaki kedi, köpek takibini kolaylaştırarak evcil hayvanların yaşam şartlarını sağlıklı şekilde sürdürmesine yardımcı olur.
Ülkemizde “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınması” Yönetmeliği kapsamında zorunlu hale gelen mikroçip uygulaması şu avantajları sağlar:
- Evcil hayvanlarının sağlık kontrollerinin takip edilmesini kolaylaştırır.
- Sokağa bırakılma, kaçırılma ve kaybolma durumlarında evcil hayvanların bulunmasını sağlar.
- Sokağa bırakma ve kaçırılma durumlarında ilgili kişiye gerekli cezai yaptırımların uygulanmasını sağlar.
31 Aralık 2022 tarihi itibariyle zorunlu hale gelen bu uygulama, evcil hayvanların güvenliği adına oldukça önemlidir. Bu tarihten sonra hayvan sahiplenen kişilerin de benzer şekilde mikroçip taktırma işlemini yaptırması gerekir. Aksi durumların tespit edilmesi halinde ise ilgili kişilere idari para cezası uygulanır.
Kedi ve Köpeklere Çip Nasıl Takılır?
Köpeklere ve kedilere çip takılması uygulamasının nasıl olduğu hala kimi evcil hayvan sahipleri tarafından merak edilen bir işlemdir. Oldukça hızlı ve acısız tamamlanan bu işlem sırasında pirinç tanesi büyüklüğündeki özel bir çip, iğne yardımıyla sırt kürek kemikleri arasında kalan bölgeden deri altına yerleştirilir. Ardından, üzerinde 15 haneli kod bulunan çip evcil hayvan bilgileri ile eşleştirilir. Bu esnada evcil hayvan sahibine ait kimlik bilgileri de alınarak sisteme kaydedilir ve bütün veriler Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildirilir. Özel veteriner hekimleri veya devlet kurumları tarafından oldukça kolay ve konforlu şekilde uygulanan mikroçip takma işleminin ardından evcil hayvan resmi olarak sahibi üzerine kaydedilir. Bu sistem sayesinde evcil hayvanın yaşayabileceği evden kaçma ve sokağa bırakılma gibi sorunlar ortadan kalkar, sağlıklı yaşam koşulları güvence altına alınır.
Evcil Hayvan Çipi İle Hangi Bilgiler Kaydedilir?
Evcil hayvan mikroçip uygulaması en temelde; sokak hayvanlarını kontrol etmek, evcil hayvanların ise sokağa atılmadığından emin olmak için başlatılan bir uygulamadır. Ancak üzerinde 15 haneli kod bulunan çip üzerine birçok bilgi kaydedilir. Dolayısıyla köpek veya kedi çipi taktırmadan önce bu bilgilerin neler olduğunu bilmek isteyebilirsiniz. Uluslararası standartlara sahip olan evcil hayvan çipi üzerine kayıtlı bilgiler şunlardır:
- Evcil hayvan sahibine ait TC kimlik numarası, telefon numarası ve adres gibi bilgiler
- Evcil hayvanın adı, ırkı, yaşı, cinsiyeti, doğum tarihi gibi bilgiler
- Önceki döneme ait aşı kayıtları, geçirilen tedaviler ve ilaç kayıtları
Bu bilgiler üzerinden de anlaşılacağı gibi; mikroçip uygulaması, sadece evcil hayvanların fiziki güvenliğinden ve yaşam alanının korunduğundan emin olmak için zorunlu hale getirilen bir işlem değildir. Aynı zamanda evcil hayvana ait aşı kayıtlarına ve hastalık bilgilerine daha kolay ulaşılmasını sağlayarak tedavi adımlarını hızlandırır. Ayrıca uluslararası standartta olması sebebiyle yurt dışı seyahat ve taşınma gibi durumlarda da evcil hayvan sahibine büyük kolaylık sunar. Hayvan tarafından hiçbir şekilde hissedilmeyen ve vücuda zararı olmayan bu uygulama, sanılanın aksine oldukça faydalı ve avantajlıdır.