Kedi sahiplerinin en çok karşılaştığı problemlerden biri kedilerin sık sık tüy dökmesidir. Eşyaların ve kıyafetlerin üzerine yapışan bu tüyler kimi zaman kedi ile çok yakın ilişki geliştiren ev sahiplerinin doğrudan ağzına veya burnuna girebilir. Bu durum ise sık araştırılan “Kedi tüyü zararlı mı” sorusuna açıklık getirmeyi gerektirir.
Kedi Tüyü Yutarsak Ne Olur?
Birçok kedi sahibi için kedi tüyü yutmak sıradan bir olgudur çünkü hayatın her yerinde yanımızda olan kediler, sevgilerini sürtünerek ve mırlayarak gösterirler. Gerek bu esnada gerek günlük kaşınma eylemleri sırasında eve dağılan tüyler ise solunum sisteminden vücuda girebilir. Ancak genel olarak düzenli aşısı yapılan, dengeli beslenen bir kedinin tüylerini yutmanın sağlık açısından herhangi bir zararı yoktur.
Bununla birlikte sürekli ve çok yüksek miktarda tüy yutmak sindirim sistemi veya mide ile ilgili bir takım sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Çünkü kedi tüyü, tıpkı insan kılı gibi sindirilebilir yapıda değildir ve yüksek miktarda yutulduğunda bağırsaklarda tıkanmalara veya sindirim hareketlerinde yavaşlamaya neden olabilir. Bu tür sorunlar genellikle kabızlık ve kusma gibi belirtilerle birlikte görülür.
Kedi Tüyleri İnsanlar İçin Zararlı Mıdır?
Kedi tüyü genel olarak insan sağlığı için zararlı olmasa da buradaki en belirleyici faktörler; yutulan tüy miktarı ve kedinin aşı durumudur. Nitekim düzenli iç-dış parazit aşıları yapılan, çiğ etle beslenmeyen sağlıklı kedilerin tüylerine ortalama miktarda maruz kalmanın sağlık açısından zararı olmaz. Öte yandan; bakımı yapılmayan, çiğ et ile beslenen ve vücudunda parazit barındıran kedilerin tüyünü yutmak bu parazitlerin insana geçmesine sebep olarak birçok hastalığa yol açabilir. Bu nedenle özellikle evde beslenen kedilerin düzenli aşılanması ve doğru gıdalarla beslenmesi son derece önemli bir konudur.
Yüksek miktarda kedi kılı yutmak sağlığı diğer birçok açıdan tehdit edebilir:
- Kimi durumlarda evdeki dökülen tüyleri solumak astım gibi solunum sıkıntılarına yol açabilir.
- Yüksek miktarda yutulan tüyler bağırsaklarda topaklanarak tıkanıklık ve kist oluşturabilir. Bu kistler ilerleyen evrede boşaltım hareketlerini sınırlandırarak daha ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.
- Kedi tüyüne karşı aşırı hassasiyeti olan kişilerde alerjik reaksiyonlar gözlenebilir. Bu reaksiyonlar sadece kedi hassasiyetinde ortaya çıkmaz, kimi zaman kedinin mamasındaki bir içeriğe alerjisi olan kişiler de risk altındadır. Çünkü beslendikten sonra kendini yalayan kedi, mamasındaki bu maddeyi tüylerine geçirerek insan cildinde kızarıklık, tahriş, kaşınma gibi alerjik semptomlara sebep olabilir.
Bu tür durumların tümü önlemi alınmadığı takdirde ciddi rahatsızlıklara zemin hazırlayabilir. Bu nedenle evcil hayvan bakımının düzenli olarak yapılması çok önemlidir. Düzenli aşılamaya ek olarak kedinizi doğru bir tarak yardımıyla fırçalayarak tüylerinin tek seferde dökülmesini sağlayabilir ve olası riskleri ortadan kaldırabilirsiniz.
Kedi Tüyü Yutarsak Ne Yapmalıyız?
Kedi tüyü yutmak genel olarak fazla değilse ve kedi bakımı düzenli yapılıyorsa normal kabul edilebilir. Bu nedenle vücudunuzda herhangi bir reaksiyon gözlemiyorsanız, ekstra yapmanız gereken bir durum genellikle olmaz. Fakat tüy yutma sık tekrarlanan bir olaysa ve kedi bakımı ihmal ediliyorsa, vücudunuzdaki semptomları daha yakından izlemelisiniz. Olası kusma, karın ağrısı, mide bulantısı ve alerji gibi semptomların varlığında ise acilen uzman bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmelisiniz.
Kedi tüylerinin dökülme miktarı; düzenli tarama, doğru beslenme ve tüy sağlığını artıran bakım ürünlerini kullanma ile dengelenebilir. Siz de yaşam alanınızın daha sağlıklı olmasını istiyorsanız, veterinerinize danışarak tüy dökülmesini önleme teknikleri hakkında daha detaylı bilgi alabilir ve olası riskleri ortadan kaldırabilirsiniz.