Kedi Dışkısında Kan Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri - Petizone
Kedi Dışkısında Kan Nedenleri

Kedi Dışkısında Kan Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

İçindekiler

Kedi dışkısında görülen kan en tehlikeli sorunlardandır ve asla ihmal edilmemelidir. Miktara, kanın rengine ve dışkı tipine göre birçok farklı neden ile ilişkili olan bu sorun özellikle yavru veya yaşlı kedilerde hayati riskler doğurabilir. Yaygın olarak bağırsak parazitlerinden kaynaklanan kanlı dışkılama kimi zaman alerjiler, diyet değişiklikleri veya yutulan yabancı cisimler gibi daha masum sebepler sonucu da ortaya çıkabilir. Dolayısıyla en doğru tedaviyi başlatmak adına acilen veteriner hekim kontrolü gerekir.

Kedi Dışkısındaki Kan Nasıl Anlaşılır?

Kedi dışkısındaki kanı tespit etmek aslında kolaydır ancak özellikle tecrübesiz kedi sahipleri tarafından net anlaşılamayabilir. Öncelikle kedi dışkısında kan oluşma şekli her durumda farklıdır ve dışkının rengi, yapısı, dokusu kanın geldiği yere göre değişebilir. Genellikle detaylı bir dışkı incelemesi kan varlığının anlaşılması adına yeterlidir, bunun için şu yöntemler kullanılabilir:

Görsel İnceleme

Düzenli olarak dışkı temizliği yaptığınız esnada dışkının renginde olası bir değişiklik fark ederseniz tetikte olmanız gerekir. Normalde kahverengi veya yeşilimsi tonlarda olan dışkıda siyah lekelenmeler veya kırmızı renklenmeler varsa kanlı dışkıdan bahsedilebilir.

Koku İncelemesi

Kedi kum kabı normalden daha ağır ve farklı kokuyorsa dışkıda bir değişiklik olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Çünkü kedi dışkısı, kedinin sağlığı adına pek çok şey anlatır ve rahatsız edici koku bu sorunlardan birinin belirtisi olabilir.

Dışkı Örneği

Kedinin dışkısında bir sorun olduğunu düşünüyor fakat tam olarak emin olamıyorsanız, kum kabını temizlerken dışkıdan örnek alarak veteriner hekime götürmeyi deneyebilirsiniz. Ancak bu esnada mutlaka eldiven kullandığınızdan ve dışkıya doğrudan temas etmediğinizden emin olmanız gerekir.

Dışkıda kan varlığında kedinizde izleyebileceğiniz bazı ek semptomlar da vardır. Bu semptomların şiddeti ve türü sorunun esas kaynağına göre değişmekle birlikte, gelişme şekli yaygın olarak şu şekildedir:

  • Normalden daha az yemek yeme ve iştahsız olma
  • Günün daha uzun bir kısmını uyuyarak geçirme ve sürekli yorgun olma
  • Dışkı renginde koyulaşma
  • Tüy çıkarmadan kusma
  • İshal veya kabız olma

Kedi dışkısındaki kanı tespit etmenin en güvenilir yolu veteriner hekim muayenesidir. Bu nedenle dışkıda doğrudan kan görmeseniz bile olası şüphelerinizi gidermek veya evcil hayvanınızı en kısa sürede sağlığına yeniden kavuşturmak adına acilen veterinerinizle iletişime geçmeniz önerilir.

Kedi Dışkısında Kan Neden Olur?

Kedi dışkısında kan görme kimi zaman bir diğer yaygın kedi hastalıklarından olan kanlı ishal ile karıştırılabilir fakat bu sorun, dışkıda kan görmenin nedenlerinden sadece biridir ve genellikle bağırsak veya sindirim sistemi kaynaklı problemlerin habercisidir. Özellikle yavru kedilerde kanlı ishal vakalarına sıklıkla rastlanır ve bağışıklık sisteminin henüz gelişmemiş olduğu bu kedilerde zamanında müdahale hayati önem taşıyabilir. Kanlı ishal, dışkının kanla karışarak sıvılaştığı bir durumdur; dışkıda kan görme ise, dışkının içinde veya yüzeyinde lekelenme ve damlama şeklinde oluşan izlerdir. Bu tür vakalarda dışkının rengi normal kalırken üzerinde kan lekeleri oluşur. Dolayısıyla dışkıda kan görme durumu, kanın sindirim sisteminin son aşamalarında dışkıya eklenmesi sebebiyle kanlı ishalden farklılaşır.

Her kedide farklı şiddette gelişen bu durumun potansiyel sebeplerinden bazıları ise şunlardır:

Tahriş

Kedilerdeki beslenme değişiklikleri, alerjiler veya parazitler ishale sebep olarak rektal bölgede tahrişe yol açabilir. Özellikle yavru kedilerde kanlı ishal şeklinde gözlenen bu sorun yaşam için oldukça risklidir.

Yaralanma

Kedinin rektum bölgesinde yaralanma meydana gelmişse dışkıda normal renkli kan görülebilir. Çok kuru dışkılama sırasında yaralanan bölgeden ara ara kan sızabilir.

Zehirlenme

Kedilerin fare zehri gibi zararlı gıdalarla temas etmesi halinde dışkıdan kan gelebilir. Bu durum genellikle beraberinde ağız, burun, deri altı gibi bölgelerde de kanama semptomlarına neden olarak hayatı tehdit eder.

Parazitler

Dışkıdan kan gelmesinin en yaygın nedenlerinden biri bağırsak parazitleridir ve bu durumda gözlenen kan genellikle koyu siyah renklidir. Yuvarlak kurt, kancalı kurt, protozoa, coccidia gibi parazitler kedilerin bağırsağına yerleşerek besin emilimini azaltabilir ve daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Rektal Polipler

Kedilerde rektal bölgede iyi huylu kitle oluşumu mevcutsa rektal polipten bahsedilebilir. Bu kitleler genellikle zararsızdır fakat dışkılama sırasında aşınarak kanamaya neden olabilir.

Beslenme Değişiklikleri

Kedinin sindirim sistemini kötü etkileyen ve çeşitli alerjik semptomlar veren mamalar ile gıdalar dışkıdaki kanamanın temel sebebi olabilir. Bu tür sorunlardan kaynaklanan kanama problemleri genellikle sağlıklı bir diyete geçilmesiyle birlikte ortadan kalkar. 

Bunlara ek olarak; kedi kanının pıhtılaşmasını engelleyen sistemik sorunlar da sonunun ana kaynağı olabilir. Dolayısıyla kedilerde kanlı dışkılamaya sebep olan birçok sorun vardır ve en uygun tedavi için veteriner hekime danışarak ilgili çalışmaların başlatılması gerekir. 

Kedi Dışkısından Kan Geldiğinde Ne Yapmalı?

Kedi dışkısında kan görmek kimi zaman riskli bir sorun iken, kimi durumlarda basit müdahaleler yardımıyla ortadan kaldırılabilecek bir sorundur. Ancak öncesinde kedi dışkısında kan neden olur bütün detaylarıyla araştırılması ve bulguya sebep olan kaynağın tespit edilmesi gerekir. Bu nedenle dışkıda kanın fark edilmesiyle birlikte vakit kaybetmeden veteriner hekime müracaat edilmesi oldukça önemlidir. Veteriner hekim fiziksel muayenenin yanı sıra çeşitli kan testleri, dışkı testleri ve görüntüleme çalışmaları aracılığıyla kesin tanıyı koyacaktır. Bunun ardından sürdürülen çalışmalar kedinin sorununa bağlı olarak şu şekilde ilerletilebilir:

  • Parazit kaynaklı sorunlarda, genellikle ilaç ve aşı çalışmaları uygulamak yeterlidir ancak coccadia gibi dirençli parazitler karşısında ek olarak antibiyotik kullanımı gerekebilir.
  • Beslenme kaynaklı sorunlarda kedinin alerjik reaksiyon göstermediği besleyici ve sağlıklı bir mamaya geçmek yeterlidir. Fakat mevcut vitamin ve mineral eksikliklerini gidermek adına ek takviyeler kullanılabilir.
  • Bol su içmek dışkıyı yumuşatarak rektal tahrişleri önlemeye yardımcıdır. Ayrıca ishal durumlarında oluşan sıvı kaybını dengelemek için de önemlidir.
  • Daha ciddi durumlarda, sorunun kaynağına göre rektal operasyon yöntemlerine başvurulabilir.

Kedilerde dışkıda kan gelmesi; düzenli aşılama, aksatılmayan veteriner kontrolleri ve sağlıklı bir beslenme planı ile hem önlenebilir hem de kısa sürede ortadan kaldırılabilir. Bu nedenle kedinizin sağlığını tehdit edebilecek potansiyel sorunlar karşısında önceden önlem almanız her zaman çok daha efektif bir tedavi yöntemidir.

Bu Gönderi Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Paylaşılanlar

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız
Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?
Kedilerde Karma Aşı
Kedilerde Karma Aşı Neden Önemlidir?
kopekler-kac-gunde-dogurur
Köpekler Kaç Günde Doğurur?
Kedilerde Ateşlenme
Kedilerde Ateşlenme: Kedilerin Ateşi Nasıl Düşer?
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Köpeklerin Yiyebileceği Meyve ve Sebzeler
Kedilerin Çıkardığı Sesler
Kedilerin Çıkardığı Sesler Ne Anlama Gelir?
Kedilerde Gebelik
Kedilerde Gebelik Süreci ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Kedilerde Kızgınlık Dönemi
Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
Kedilerde Depresyon Belirtileri
Kedilerde Depresyon: Belirtileri, Tanıma ve Tedavi Yöntemleri
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?
Köpekleri Kenelerden Nasıl Koruruz?

Son Paylaşılanlar